На Франківщині виник скандал через поділ допомоги після повені. Про це розповіли на порталі "ТСН".

Повідомляється, що в селі Ланчин Надвірнянського району вода змила практично все майно сім'ї Ганни Демник: літню кухню, стайню, лазню і два автомобілі.

Постраждалих визначили у другу категорію виплат і видали компенсацію в розмірі 50 тисяч гривень. Однак родина вважає таке рішення несправедливим.

"Найбільший удар від паводку в селищі зазнали ми. Наш будинок стоїть на початку села, повз нього протікає струмок, і коли була велика повінь, то вода хлинула зверху, з лісу, знесла нам під основу: літню кухню, баню, хлів, сарай і гараж. Також знесло два автомобілі, весь металевий паркан. Нам надали другу категорію" - розповіла дочка Анни Демник Наталія Бондар

Наслідки повені в Ланчині, фото: Facebook Юрій Демник

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Сім'я вважає, що у сільській раді їм несправедливо призначили другу категорію. За словами Наталії, місцева влада скористалися тим, що власник будинку помер, а її мама зараз перебуває за кордоном.

"Коли приїжджали журналісти і знімали наслідки негоди, то показували тільки будинки, які розташовані внизу села. Цим хатам дали першу категорію і велику допомогу. Я вважаю, що саме за це нам дали меншу допомогу" — додала дівчина.

Наслідки повені в Ланчині, фото: Facebook Юрій Демник

В будинку, на ділянці якого повінь змила таку кількість майна, проживає три сім'ї — двоє синів і дочка Ганни Демник. Вони всі мають власні сім'ї. Сама ж господиня в даний момент знаходиться за кордоном.

Наталія розповіла, що її мама дуже важко працювала, щоб облаштувати житло і повінь завдала родині величезні збитки.

"Допомога в 50 тисяч гривень - це ніяк не покриє. І навіть 300 тисяч гривень, які дають за першу категорію, було б недостатньо. Але це хоча б трохи нам допомогло", - додала Наталя.

Також Наталія Бондар звернулася на "гарячої лінії" Кабміну для постраждалих від повені, де їй сказали, що рішення оціночної комісії можна оскаржити.

Наслідки повені в Ланчині, фото: Facebook Юрій Демник

При цьому глава Ланчинской ОТГ Володимир Попович повідомив, що рішення по даному випадку є правомірним.

"Я теж вважаю, що цих коштів замало. Але в градації постанови Кабінету міністрів чітко пише, що першу категорію надають тим, у кого будинок зруйнований, який не підлягає капітальному ремонту. Був висновок незалежного експерта, який визначив, що будинок, саме житло цієї сім'ї, підлягає капітальному ремонту, тому вони віднесені до другої категорії. А як можна змінити акт? Якщо можна оскаржувати наше рішення і постанова Кабінету міністрів, то чому б і ні" - прокоментував Володимир Попович.

У цілому, за словами Володимира Поповича, в селищі Ланчин першу категорію надали трьом сім'ям, чиї будинки зруйновані, ще 33 будинки відносяться до другої категорії. В даний момент в селі очікують другу чергу допомоги від держави.

Geplaatst door Yura Demyk op Zondag 5 juli 2020

Нагадаємо, прикарпатцям "зажали" компенсацію, яку виділив уряд.

Як повідомляв "Знай.uа", названа причина водного пекла на Прикарпатті, і вирубка лісів тут ні до чого

Також "Знай.uа" писав, що постраждалі від повені Чернівецькій області розповіли про жахи