Половина ліфтів у будинках Івано-Франківська потребують заміни або ремонту. Про це розповіли у виданні "Суспільне".

Не так давно, в будинку №30 по вулиці Івасюка, місцева мешканка Ольга Дяченко, разом з чоловіком і собакою спускалися на ліфті з сьомого поверху. Однак, через кілька секунд, ліфт почало трусити і він швидко поїхав вниз.

Жінка дуже сильно злякалася, але раптом в ліфті увімкнулося світло і на щастя працював телефонний зв'язок. Вона зателефонувала доньці і сусідці, які викликали аварійну службу компанії, яка обслуговує будинок - КП "Теплий дім".

За словами дочки Ольги, Наталії, ліфтер їхав на виклик дуже довго, через що чого її батьки пробули в ліфті цілу годину. Крім цього в КП "Теплий дім", після огляду ліфта, повідомили, що інцидент стався через перевантаження, однак жінка з цим не згодна.

"Сказали, що ліфтер бачив три людини. Хоча він взагалі на другому поверсі відкривав, а батьки виходили на першому. Як він побачив трьох людей, я не розумію. Про жодне перевантаження не може взагалі йти мова", - додала Наталія Дяченко.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень
Показати ще

Кнопка ліфта, фото: Суспільне

За роботу ліфтів у КП "Теплий дім" відповідає інженер Ростислав Котович. Він розповів журналістам, що причин інциденту може бути кілька

"Може бути: а) перевантаження ліфта, б) розхитування кабіни, в) поштовх, г) перевищення швидкості. Ми не можемо стверджувати про кількість людей, які там були. Але, виходячи з цих чотирьох випадків, - це, швидше за все, людський фактор" - сказав Ростислав Которвич.

Крім того він показав результати експертизи по даному ліфту, в яких вказано, що його стан задовільний і користуватися ним можна до 2023 року.

При цьому, правила користування ліфтом і його вантажопідйомність вказані лише в одній табличці, яка розміщена на дев'ятому поверсі. Таких табличок на інших поверхах, журналісти не виявили.

Правила користування ліфтом, кадр з репортажу: Суспільне

Директор міського Департаменту житлово-комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак розповів, що в Івано-Франківську перебуває 1400 ліфтів і практично всі вони не придатні для використання. Однак в бюджеті немає коштів на їх заміну або ремонт. Тому термін експлуатації продовжують шляхом проведення експертизи.

"Рішення про проведення поточного або капітального ремонту приймається зборами власників будинків. Зрозуміло, що грошей на це люди не мають. Тому виходимо з того, що є. Ми повинні мінімальними ресурсами проводити техогляди, експертні обстеження, усувати недоліки", - додав Михайло Смушак.

Нагадаємо, що у Франківську "пекельний ліфт" ледь не став залізною труною

Як повідомляв портал "Знай.uа" Київ перетворився на місто поламаних ліфтів

Також, "Знай.uа" писав, що дніпряни "занюхали" в будинку кілограм ртуті