В Івано-Франківській області активісти виявили архів УПА, який пролежав у землі понад 70 років.

Детальніше про це розповідає телеканал "402" у своєму сюжеті.

Повідомляється, що архів був виявлений неподалік від міста Болехів у лісі. Під час розкопок активісти за допомогою металошукача знайшли щось у землі. Прокопавши приблизно 20 сантиметрів під землю, вони виявили металевий ящик з-під кулеметних дисків, в якому зберігалися документи і рукопис.

Під час попереднього огляду активісти дізналися, що натрапили на історичні документи. Голова первинної організації пошуково-історичного клубу "Тустань" Віктор Савчук зазначив, що подібні знахідки УПА зазвичай розташовані на поверхні, проте цей архів був навмисно захований під землею.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Активісти дуже зацікавилися знахідкою, оскільки про сотню УПА "Вікторія", яка розташовувалася в тих краях, залишилося мало інформації. Оскільки архів пролежав у землі близько 70 років, папір став занадто крихким і розглянути на ньому щось просто неможливо. Незабаром документи будуть передані фахівцям на відновлення.

Віктор Савчук заявив, що в схованці лежали історичні брошури, підручник для військових, а також рукопис, написаний чорнильною ручкою.

Нагадаємо, що ветеран УПА з Франківської області відсвяткував свій ювілей. Йому виповнилося 90 років.

Як повідомляв портал Знай.иа, юний Маск з Франківська створив надпотужний танк.

Також Знай.иа писав, що музиканти з Франківська створили музичний інструмент з каналізаційних труб.