На Прикарпатті почалася "війна" за заповідні землі в Карпатах. Про це розповіли у виданні "Суспільне".

Повідомляється, що в Національному природному парку "Гуцульщина" йде масова вирубка лісів. Зрізані пеньки були помічені в 13-му кварталі, який знаходиться на території Пістинської сільської ради.

Читайте Знай в Google News!

Виконуючий обов'язки головного лісника "Кутського лісового господарства" Петро Пліхтяк каже, що ця ділянка належить їх підприємству, а парк повинен займатися лише його охороною, а не вирубкою.

Лісник вважає, що такий підхід до керівництва в НПП "Гуцульщина" згубний і призводить до втрати лісу. Приміром у 2019 році одним лісорубним квитком було списано 2 300 кубів лісу, що є рекордом навіть серед лісгоспів в області.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Є питання, скільки забирається з одного гектара пошкодженої деревини? В даному випадку з гектара вони вибирають 70 кубів деревини - це під санітарно-вибіркову рубку, і тут немає масового всихання, і це не є якесь стихійне лихо. Масові вітроломи і вітровали – тоді ми розуміємо, що деревини збільшується, пошкодженої або механічними, або просто шкідниками. В даному випадку - це є здоровий ліс. Просто під виглядом санітарної рубки забирають переважно здорові екземпляри і ті дерева, які ще могли рости багато років" - сказав Петро Пліхтяк

Зрубані дерева в Карпатах, фото: Суспільне

Керівник підприємства "Кутське лісове господарство" Андрій Ониськів розповів, що згідно з розпорядженням Кабміну від 2013 року, лесгосп являється користувачем цієї території. Крім того, згідно з Указом президента, через 6 місяців після створення парк повинен вилучити у лісгоспу 7 606 гектарів землі, проте досі цього ніхто не зробив. При цьому, ліси вирубують регулярно.

Лісове господарство має у своєму користуванні понад 16 тисяч гектарів землі. Заготовляють на 15% річного приросту. За 2019 рік було реалізовано кошти на суму 7,5 мільйона гривень — 3,5 з яких пішли на податки, решта — на зарплату 90 співробітникам.

Андрій Ониськів каже, що не проти існування парку в такому вигляді, проте необхідно запровадити деякі зміни.

"Треба зміни до указу, треба додати велику територію в парк. Але парк не може бути на асфальті, будинок культури також не може бути в парку, тому ми говоримо, перш за все, про якийсь професійний і науковий підхід до створення парку, а не просто створити парк, тому що нам вигідні ці, ці і ці землі. Вже є рішення судів, коли парк передає своїм працівникам 4,2 га в Шешорах, коли стоять котеджі на території парку. Я - проти такого парку" - сказав Андрій Ониськів.

Директор НПП "Гуцульщина" Юрій Стефурак розповів, що причиною відсутності документації на відведення землі є недоробка місцевої влади. За його словами, до кінця року планується підготувати документи на відведення близько 1 500 гектарів лісу. Він підкреслив, що їхня діяльність ґрунтується на рішенні сільських рад, де було створено НПП "Гуцульщина". У 2002-му році, коли з'явився указ президента про створення парку, в його розпорядження передали лісовий фонд лісгоспу і райагролісу, матеріальні цінності та документацію, серед якої матеріали лісовпорядкування.

Зрубані дерева в Карпатах, фото: Суспільне

Крім того, у 2019 році держлісгосп видав згоду на припинення своєї діяльності на цій території та передачу цих земель у володіння НПП "Гуцульщина".

Щодо котеджів на території Шешорівської сільради Юрій Стефурак заявив, що парк не має до них відношення і з ними не обговорювали питання про їх розміщення.

Головний природознавець НПП "Гуцульщина" Іван Копчук спростовує інформацію про масову вирубку дерев. За його словами, 18 років тому, при створенні парку, було зрубано більше пошкоджених дерев.

"За минулий рік було відведено близько 2 700 кубометрів деревини, з них ділової було близько 10%, тобто це вітрувальні дерева і пошкоджені, які ще можна використовувати як ділову деревину. Щодо цінних порід, як бук лісовий та дуб, торік у нас було освітлення дороги, яке ми проводили на території Черганівської сільської ради. В основному, на санітарних рубках - це пошкоджена деревина. Вона не тієї якості, яка виробляється при рубках головного користування, коли відводиться здоровий ліс. Ми відводимо суто санітарні рубки, де пошкоджені дерева внаслідок стихійних явищ, хвороб і шкідників" - сказав Іван Копчук.

Зрубані дерева в Карпатах, фото: Суспільне

Глава НПП Юрій Стефурак прокоментував і звинувачення з боку лісгоспу. За його словами, збиток в 1,5 мільйона гривень за 2019-2020 роки стався з вини саме лісгоспу.

"З одного села голова і все керівництво лісгоспу, головний лісничий-зять голови сільської ради, що підписував лісорубні квитки. У червні 2018-го року сільська рада приймає рішення припинити діяльність парку на території Пістинської сільської ради та лісу передати до лісгоспу. Сільська рада ліквідує Указ Президента. Це стало, фактично, поштовхом для того, що вони почали захоплювати територію, бити наших працівників, не допускати до виконання своїх посадових обов'язків, поставили свою охорону і рубають ліс" - заявив Юрій Стефурак.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Карпати "поглинули" українських туристів, рятувальники зробили все можливе

Як повідомляв портал "Знай.uа", на Закарпатті серед гір знайшли дивом вцілілу церквушку

Також, "Знай.uа" писав, що прикарпатці відправили у плавання унікальний корабель, гора пляшок та кілометри скотчу