У Міністерстві юстиції України пояснили, чи зобов’язані засуджені працювати в колоніях.

Як зазначається, для засуджених осіб існує два типи праці:

Перший – той, на який особа має право, а не обов'язок. За таку роботу засудженому будуть виплачувати зарплату. При цьому місце і вид роботи визначатиме адміністрація колонії.

Зазвичай це робота на підприємствах або в майстернях колонії, господарське обслуговування установи. Примушувати до таких робіт людину не можуть.

Разом із тим, існують випадки, коли така праця є обов'язковою. Наприклад, для тих засуджених, які мають заборгованість за виконавчими документами - вони зобов'язані працювати в місцях і на роботах, що визначаються адміністрацією, до погашення заборгованості.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Другий тип – робота, яку засуджені зобов'язані робити за вимогою адміністрації колонії безоплатно. Це стосується лише благоустрою колонії і прилеглих до неї територій, поліпшення житлово-побутових умов засуджених або допоміжних робіт із забезпечення колоній продовольством.

В'язниця, фото: скріншот з відео
В'язниця, фото: скріншот з відео

Роботи другого типу можуть виконуватися у неробочий час, але не більш, як по дві години на день, та з чергуванням із іншими засудженими.

Зарплата в колонії не може бути меншою за законодавчо встановлений мінімальний розмір заробітної плати (6000 гривень або ж 36 грн за годину).

Але це можливо тільки тоді, коли засуджений виконує норму виробітку (денну, тижневу, місячну) або дотримується встановленого робочого часу.

в'язниця, ілюстративне фото vesti
в'язниця, ілюстративне фото vesti

Отримати на руки зарплату засуджений не може, всі кошти йдуть на його особистий рахунок.

Після всіх відрахувань засуджений отримує на картку не менше половини зарплати, а якщо в нього є борги перед колонією – не менше 25% зарплати.

Раніше повідомляли, чоловік силою затягнув 6-річну в під'їзд для наруги: перехожі не пройшли повз.

Як повідомляв Знай.uа, киянин знайшов чужий телефон з моторошними відео, бідолашні діти - посивіли навіть копи.

Знай.uа писав, у Львові псих намагався вкрасти 11-річного хлопчика, місто на вухах: "Поманив гаманцем і...".