Шлюб чи співмешкання? Офіційний шлюб чи цивільний? Для чого реєструвати стосунки офіційно, розповів адвокат Олександр Моргун у своєму блозі в Instagram.

За його словами, укладання офіційного шлюбу захищає права партнерів. Зокрема, жінку у випадку вагітності: чоловік не може розірвати шлюб під час вагітності та протягом року після народження дитини, ч.2 ст.110 СКУ.

«Якщо шлюб не зареєстровано, він пішов і шукай вітра», - додає юрист.

Одруження, фото: youtube
Одруження, фото: youtube

Крім того, якщо пара офіційно не одружена, то при народженні в дитини є тільки мама. Можна записати батька зі слів матері, а якщо батько буде проти його батьківство треба встановлювати через суд і лише після цього подавати на аліменти.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

У питаннях поділу майна відсутність «штампу в паспорті» автоматично означає відсутність спільної власності.

«Тобто купляєте і продаєте нерухомість ви без згоди другого з подружжя, оскільки це особиста власність! Навіть якщо гроші були спільні, доводити це доведеться в суді!», - попереджає Моргун.

У випадку смерті одного з партнерів в офіційному шлюбі майно автоматично успадковується іншим.

«Якщо шлюб не зареєстровано, отримаєте спадщину, тільки якщо є заповіт, або будете спадкувати в четвертій черзі», - додає спеціаліст.

Він додав, що здебільшого відмовляються реєструвати шлюб ті, що просто морочать голову, переживають за свої статки (хоча для цього існує шлюбний договір) або тому що так легше мутити схеми, коли офіційно не одружені і на різних прізвищах.

У сім'ї «без штампа» права другого з подружжя не захищені, принаймні автоматично, і захищати їх доведеться в суді.

«Аргументи так собі. В Україні в реальності жінка майже не захищена, порівнюючи з Америкою, де чоловік платить аліменти не тільки дітям, а і дружині і нехай тільки спробує не заплатити - 100% буде відповідальність. А в нас, як то кажуть, шкірка вичинки не коштує. Вагітність і батьківство - чоловіка не заставиш любити дитину, а скільки тих кого не заставиш й аліменти платити і скільки мороки з таким батьком, взяти хоч дитину вивезти за кордон. Поділ майна - є такі, що зразу купують все на свою маму, і тут теж фіг доведеш, що то зі спільного бюджету. Спадщина - заповіт все вирішує», - вважають коментатори під постом.

Нагадаємо, що українці дізналися, як новий закон" про колекторів " полегшує життя.

Як повідомляв портал Знай.uа, самоізоляція з "Дій вдома" насправді нікого не обмежує: юрист навів незаперечні факти.

Також Знай.uа писав, що юрист нагадав, за що українські водії можуть отримати штраф у розмірі 10 і більше тисяч гривень.