За тиждень після Великодня починаются поминальні дні. В народі вони мають назву проводи, гробки, Радониця, Ратьківська субота, дарні дні. Вважається, що після воскресіння Христового душі покійних опускаються на землю, і ми в цей час маємо старанно молитися, щоб таким чином шанувати їхню пам'ять.

Календар поминальних днів 2021: в які дні прийнято згадувати покійних?

Поминальні дні пройдуть на кладовищах за наступним графіком:

  • 9 травня - на Пирогівському, Корчуватському, Мишоловському, Чапаєвському, Північному, Лісовому, Пуща-Водицькому, Меморіалі на могилі Невідомого солдата в Парку Вічної Слави, Південному, Святошинському, Братському, Михайлівському, Солом'янському, Совськом, Шулявському, Військовому, Старообрядному, на кладовищі державного історико-меморіального Лук'янівського заповідника.
  • 10 травня - на Дарницькому, Позняківському, Бортничанському, Вигурівської, Троєщинському, Звіринецькому, Куренівському, Жулянського, Біличанському.
  • 11 травня - на Байковому, СКП "Київський крематорій", Биківнянському.
  • 12 травня - на Міському.

Поминальні дні: що не можна робити

Під час поминального тижня після Пасхи є свої обмеження:

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

• Не можна поминати самогубців та нехрещених померлих.

• Померлих не варто називати небіжчиками. Вважається, що в ці особливі дні вони все чують. І краще називати їх по іменах або говорити "сестра, брат, друг" тощо в залежності від того, ким людина вам доводиться.

• Не можна фарбувати огорожі, прибирати могили, сіяти квіти. Те ж саме стосується домашніх робіт. Шити, прасувати, прати, прибирати, мити підлогу забороняється. Не можна копати, садити і т.д. У народі подейкують, що на тих, хто ослуховується, чекають великі неприємності. А також усе посаджене не зійде і рости не буде.

• Вагітним жінкам і маленьким дітям віком до року відвідувати кладовище не можна. Це пов'язують із тим, що в них занадто вразлива аура, адже малюки дуже чутливі й часом навіть бачать те, чого не бачать дорослі. Їм краще ходити до церкви.

• Не можна нічого брати з собою додому з кладовища.

• Забороняється матюкатися, лаятися і сваритися в поминальні дні.

• Біля могил на кладовищі не можна палити.

• Забороняється вживати спиртне.

Входячи в кладовище через ворота, ви повинні тричі перехреститися. При виході потрібно зробити те ж саме, тільки повернутися обличчям до покійним, тобто до могил. Коли ви хреститеся, то виявляєте таким чином повагу до мертвих.

Нагадаємо, Ісус з'явився українцям у небі перед Великоднем, віруючі в екстазі: "Добрий знак". Українці у небі побачили "Божий знак"

Як повідомляв портал "Знай.ua", найкращі молитви на Великдень за здоров'я, мир і удачу: допоможуть кожному зі світлою душею. Сьогодні, 2 травня, святкується найголовніше свято під назвою Великдень

Також "Знай.ua" писав, найпотужніша молитва, щоб впоратися з будь-яким болем: можна читати і вранці, і ввечері. Сильна молитва - її слова створять диво.