Ціни будуть встановлювати газопостачальні компанії, які хочуть вирівняти середню ціну за куб газу по сезонах. Що робити українцям і до чого готуватися далі, розповідають журналісти новин «Спецкор» на каналі 2+2.
Сюжет можна переглянути за посиланням.
З першого травня ціна газу має зрости із нинішніх семи до 13,5 гривень. У такий спосіб газопостачальні компанії хочуть вирівняти середню ціну за куб газу по сезонах.

В Одесі деякі компанії планують підвищити ціну до 9 гривень 20 копійок за кубометр. У Чернівцях один із місцевих постачальників встановив ще вищий тариф — 13,5 гривень. У більшості областей тариф складатиме вісім гривень, утім, і така ціна багатьох не влаштовує.
В уряді нові тарифи поки не коментували, однак такі нововведення ініціював Кабмін. У Нафтогазі пояснюють, що наразі в усьому світі високі ціни на газ: «Усі постачальники мають розуміння, що ціна на рік повинна бути стабільною, тому вони закладають деякий відсоток для того, щоб збалансувати цю ціну. Зараз на ринку дуже висока ціна на газ».

Користувачів газу автоматично переведуть на нові тарифи. Оплата так само відбуватиметься до 25 числа наступного місяця без передоплат. На субсидію річний тариф не впливатиме. У тих, хто користується субсидією, вона залишиться.
Водночас стверджують, що сам тариф не є примусовим. Той, хто вже має річний тариф від постачальника, і надалі продовжить ним користуватися. Також українці можуть обрати інші пропозиції.

«Після переходу на річний продукт кожен споживач може змінити як постачальника, так і його комерційну пропозицію, а також має можливість повернутися до свого попереднього постачальника, вибравши або річний продукт, або іншу комерційну пропозицію. Наприклад, місячну, квартальну, сезонну», — зазначає голова НКРЕКП Оксана Кривенко.

«Якщо ви хочете змінити тариф, наприклад, із місячного на річний, це робиться за 5-10 хвилин. Якщо ви хочете змінити постачальника, це робиться за три дні», — повідомляє директор газопостачальної компанії «Навтогаз України» Максим Рабинович.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Раніше ми повідомляли, ціни на газ вище втричі, експерт розповів про альтернативу, ведуть переговори.

Як повідомляв "Знай.ua" , 8 грн за кіловат, експерт прорахував подорожчання світла до 2023 року.

Також "Знай.ua" писав, що борги за комуналку зростають, вже 82 мільярди.