Пенсіонерка з Прикарпаття розповіла, як допомагала ОУН. Про це повідомили у виданні "Суспільне".

Пенсинерка Катерина Гаврилів з Болехова Івано-Франківської області розповіла, як 11 років провела в підпіллі і приєдналася до ОУН.

У серпні 2020 року прикарпатка відсвяткувала 100 років, проте вона досі чітко пам'ятає, як вперше провела операцію повстанцю.

"Руки трясуться, ноги трясуться. Беру я, розрізаю якраз на тому місці, де та куля. Коли я розрізала, а скальпель стукнув в залізо, в ту кулю. Я тоді взяла скальпель, відклала його, так добре натиснула, і куля схопилася на два метри. Тільки куля вийшла, як той поранений сідає. Я його прошу, щоб ліг. Йому куля влучила в нерв, тому він страшно кричав. Він зірвався і хотів мене цілувати за те, що я зробила. Та операція принесла мені славу" - розповіла Катетина Гаврилів.

Катерина Гаврилів, фото: suspilne.media
Катерина Гаврилів, фото: suspilne.media
Катерина Гаврилів, фото: suspilne.media

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

ОУН зацікавилися Катериною Гаврилів у 1938-му році, коли вона з сестрою була у Варшаві. Тоді на Катерину звернула увагу жінка, яка була керівником організації українських націоналістів у цьому місті. Вона запросила прикарпатку до студентської громади, де вона працювала до 1941-го року.

Пізніше українцям у Варшаві повідомили, що їх відправлять до Львова, де створили підпільну ОУН. Саме там Катерині запропонували залишитися. Пізніше її направили до Стрия, де вона працювала друкаркою провідника округу.

"Коли я вже в дроті працювала, то одного разу ми прийшли на роботу. Десь через годину німці взяли в облаву провід і заарештували. У той час організація ослабла. Багато людей заарештовували. Мельниківці працювали з німцями. Саме тоді почалася справжня підпільна робота" - додала Катерина Гаврилів.

Пізніше Катерина Гаврилов пройшла курси медсестри і в 1943 році пішла працювати в Червоний Хрест. Також вона 20 років працювала полірувальницею на лісокомбінаті.

"Я виконувала роботи, які були потрібні Україні" - каже Катерина Гаврилів.

Вже понад 50 років Жінка живе а Болехові на Прикарпатті. У неї-троє дітей, п'ять онуків, 14 правнуків і двоє праправнуків.

Нагадаємо, що вулиці Хмельницького стали червоно-чорними, Бандера пишався б: з Днем народження!

Як повідомляв портал "Знай.uа", мер Надал привітав непохитну тернополянку з ювілеєм, пережила Сталіна і любила Бандеру: "Низький вам уклін!"

Також, "Знай.uа" писав, львівські депутати звернулися до Зеленського через Бандеру: "Зробіть хоч ви!"