Студентка-біохімік з Франківська вивчає можливість продовження життя. Про це розповіли у виданні "Версії".

Повідомляється, що студентка-біохімік 2 курсу магістратури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Надія Стефанишин вивчає можливість продовження життя на мухах.

Надія каже, що чоловіки мають близько 60% генів, які за функціями схожі на людські. Тому ці комахи є відмінним об'єктом досліджень.

Мухи, фото: версії
Мухи, фото: версії
Мухи, фото: версії

Генами тривалості життя Надежа захопилася ще на 3 курсі університету і присвятила цю тему курсову та дипломну роботи.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Вчені припустили, що надмірна експресія певних генів в живих організмах в старшому віці призводить до скорочення тривалості життя і заблокувавши їх можна продовжити тривалість життя.

"Це був успіх. Ми з'ясували, що досліджені нами гени продовжують тривалість життя. Однак, для того, щоб бути стовідсотково впевненими, потрібно ще багато досліджень. Ми використовували один з біохімічних методів. При якому, певна кількість заблокованого гена в організмі все одно експресується, тобто не відбувається повне його виключення. Наприклад, експресується 2%, але не всі 100%" - розповіла Надія Стефанишин.

Експерименти франківчанка проводить на мухах за допомогою ферулової кислоти. Спочатку вона хотіла перевірити гіпотезу - чи може ця речовина бути джерелом довголіття. Тому Надія порівнювала мух, які вживали феруловую кислоту зі звичайними, а також розглядала їх ДНК.

Надія каже, що ці експерименти можуть допомогти розкрити таємницю довголіття та більш детально вивчити генетичні патології, такі як синдром Паркінсона або Альцгеймера.

Надія Стефанишин, фоо: версії
Надія Стефанишин, фоо: версії
Надія Стефанишин, фоо: версії

Нагадавши, унікальна пекарня притягує На Закарпатті туристів з усього світу: "найдавніша в Україні"

Як повідомляв портал "Знай.uа", маленькі генії з Франківська захопили українців: у Маска з'явилися конкуренти

Також, "Знай.uа" писав, Дніпровські школярі придумали "розумну" маску: у коронавірусу немає шансів