Вирубка лісу в Україні не є причиною виникнення масштабної повені на Прикарпатті. Про це розповіла керуюча директор міжнародної неурядової екологічної організації 350.org у країнах Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу Світлана Романко в інтерв'ю для видання "Апостроф".

Вона зазначила, що ліси дійсно поглинають вологу і можуть перешкоджати виникненню потопів. Проте цього разу мова йде про нетиповоу ситуацію для даного регіону, тому дерева ніяк не змогли б стримати таку кількість води.

"Місячна норма опадів випала за три дні червня. Ліси, навіть якщо б їх не вирубали, все одно не втримали б таку кількість води, і паводок був би неминучий", - підкреслила Романко.

Експерт додала, що перед повінню були зруйновані дороги і дамби в Микулиничі, Татарові, Ворохті та Яблуниці, які знаходяться на території Карпатського національного парку, де не проводиться вирубка лісів.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Головною причиною виникнення масштабного потопу Світлана Романко вважає зміни кліматичних умов на всій планеті.

Вона додала, що в даний момент через діяльність людства, в атмосфері утворилася велика кількість водню (СО2), який викликає парниковий ефект, що веде до зміни клімату. За даними вчених з Канади, в наш час, показник вмісту цієї речовини максимальний за останні 23 мільйони років.

"На даний момент вміст вуглецю є рекордним. Науковою мовою - 412 частинок на мільйон. Або більш зрозуміло - 412 мл вуглецю в кубометрі повітря. Це критично, оскільки придатним для життя вважається рівень у 350 мл вуглецю в кубометрі повітря" – заявила експерт.

Романко підкреслила, що через танення льодовиків виникають болота з яких метан виходить в атмосферу, що лише посилює негативну кліматичну ситуацію в світі.

"Людство стрімко рухається до точки неповернення. Протягом року-двох відбуваються кліматичні зміни, на які раніше було б десятки, сотні років. Це загострює також політичну, соціальну та економічну ситуацію в багатьох країнах світу", - додала Романко.

Нагадаємо, раніше на Франківщині потоп змив залізницю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в ДСНС розповіли про збитки від повені на Прикарпатті.

Також, "Знай.uа" писав, що прикарпатець емоційно висловився про вирубку лісів у Карпатах.