На Франківщині не можуть забезпечити імунодепресантами хворих з пересадженими органами. Про це розповіли на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я та соціальної політики.

Голова комісії Манолій Піцуряк повідомив, що всім головам РДА були відправлені листи про те, що необхідно знайти кошти для вирішення даного питання.

У зв'язку з цим він запропонував не зволікати доки проводяться тендери і скористатися постановою №1303 (Щодо пільгового забезпечення окремих категорій населення безкоштовними медикаментами).

Виконуюча обов'язки директора департаменту охорони здоров'я ОДА Ірина Кобельська зазначила, що через реформу державного бюджету в цьому році область отримала субвенцію лише на перший квартал.

Таким чином закуплених медикаментів вистачило лише на один місяць.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом
Показати ще

"Вже опрацьована можливість перерозподілу бюджетних коштів для забезпечення імунодепресантами хворих з пересадженими органами. Але цього вистачить лише на місяць. Для того, щоб забезпечити потребу хворих ліками на три місяці з обласного бюджету потрібно виділити 2,5 мільйона гривень. Тому ми готуємо ще звернення до прем'єр-міністра та Міністерства охорони здоров'я щодо вирішення питання", - додала чиновниця.

Вона також запропонувала варіант, щоб розпорядники на місцях склали договір з аптеками і у ж за фактом видачі ліків виплачували компенсацію.

Головний спеціаліст з хірургії департаменту охорони здоров'я Петро Соломчак підкреслив, що в минулому році всі хворі з пересадженими органами були забезпечені іммунодепрессантами.

Він додав, що останні 9 місяців 70% забезпечення йде з місцевого бюджету. Також департамент охорони здоров'я звертався в інші області для обговорення можливості передачі додаткових іммунодепрессантів.

Засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я і соціальної політики, фото: Івано-Франківська ОДА

Нагадаємо, раніше психлікарня під Львовм перетворилася в гетто для душевнохворих.

Як повідомляв портал "Знай.uа" Харків'янка з китайським вірусом потрапила в пекло замість лікарні.

Також "Знай.uа" писав, що список платних препаратів для українців знову відновили.