Правоохоронці виявили та затримали відомого хакера під ніком "Sanix", який проживав в Івано-Франківську. Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Повідомляється, що саме цей хакер в минулому році звернув на себе увагу світових фахівців з кібербезпеки після того, як виклав на одному з форумів оголошення про продаж бази з 773 мільйонами адресів поштових скриньок та 21 мільйоном унікальних паролів.

Цей інцидент відразу ж звернув на себе увагу провідних світових видань, які називали злиті бази даних "найбільшими у світі".

Фахівці встановили, що обсяг бази у 87 гігабайт лише невелика частина від загальної кількості файлів, якими заволодів хакер. З'ясувалося, що таких баз у "Sanix" як мінімум сім, а їх загальний обсяг складає, як мінімум, терабайт інформації. До них входять персональні та фінансові дані жителів Євросоюзу та Північної Америки.

Кіберфахівці СБУ зафіксували продаж ним баз даних з логінами і паролями, які дають доступ до платіжних систем, електронних гаманців, гаманців криптовалют, рахунків PayPal і т. д. Під час обшуку житла злочинця, правоохоронці вилучили комп'ютер з двома терабайтами вкрадених даних, телефони з доказами злочинів, майже 190 тисяч гривень готівкою та більше 3 тисяч доларів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

В даний момент хакеру готують підозру про несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерної техніки, отримання особистих даних незаконним способом, а також їх продаж.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, як виявити додаток-шпигун.

Як повідомляв портал "Знай.uа", хакери легко можуть зламати будь-який ноутбук за 5 хвилин.

Також Знай.uа" писав, що дані росіян злили у відкритий доступ.