Верховний суд спростив розслідування справ аварій між автомобілістами та пішоходами. Відтепер все буде залежати від першого кроку людини, яка переходить зебру. Подробиці з’ясовували журналісти програми «Джедаі» на телеканалі 2+2.

Сюжет можна переглянути за посиланням.

За статистикою, кожного дня на українських дорогах гине більше сотні людей, здебільшого страждають пішоходи, шість відсотків аварій стається на нерегульованих переходах. У більшості випадків суд визнає винним водія в таких ДТП.

Проте нещодавно судді Верховного суду встановили, що пішохід має перевагу перед автомобілями на нерегульованому переході тільки тоді, коли він ступив на зебру. Тобто при переході вулиці пішохід повинен переконатися, що водії його побачили, подивитися ліворуч і праворуч, переходити дорогою квапливо, але не бігти і не відволікатись на гаджети.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У разі, якщо до переходу приближається автомобіль, людині забороняється виходити на дорогу, щоб не створювати аварійну ситуацію.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

«Дуже важливим в автотехнічних експертизах є саме правильне визначення моменту небезпеки для водія, тобто момент, коли водій повинен вживати певні дії», – каже автоюрист Максим Кучурук.

Судді нагадали водіям, що вони зобов’язані знижувати швидкість, під’їжджаючи до нерегульованого пішохідного переходу, а також пішоходам та іншим учасникам дорожнього руху про існуючі штрафи за перетин дороги в неналежному місці.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Нагадаємо, що в грудні 2019 року в Україні вперше покарали пішохода, який спричинив ДТП в Києві. Тоді пенсіонер проігнорував підземний перехід і перебігав дорогу, аби не збити його водій авто звернув вбік – від удару в іншу машину загинув чоловік.

Розслідування і рішення суду першої інстанції встановили, що дії пішохода спричинили ДТП. Верховний Касаційний суд зобов’язав пішохода відшкодувати витрати на розбите авто, а саме 100 тисяч гривень.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Нагадаємо, що в Україні хочуть підвищити вартість проїзду у громадському транспорті: обговорюють тарифи до 25 грн. Скільки вартуватиме проїзд

Також Знай писав, оштрафували на 10 тисяч гривень і звільнили з роботи: маршрутника суворо покарали за скривдженого пенсіонера. Водій маршрутки, який вдарив пенсіонера дверима по голові, поніс покарання

Як повідомляв портал Знай, кому з українців не світить субсидія: доведеться викласти останню копійку за комуналку. Хто не отримає субсидію в опалювальному сезоні