Поблизу села Голосків Кам'янець-Подільського району, що на Хмельниччині, археологи під час розкопок, виявили сліди поселення трипільської культури із артефактами, які обрієнтовно датуються п’ятим тисячоліттям до нашої ери. Про це повідомляє Suspilne.media

Масштаб знайденого поселення – близько 10 га. Учасники експедиції, у одній із траншей відкопали кладку із каменю, на глибині півтора метри під землею.

Євген Левінзон, провідний фахівець із трипільської культури, розповів, що вони знайшли перекриття із червоної цегли, між початковими поверхами , яке було характерне сам для трипільської культури.

Як пояснюють науковці, трипільці будували наземні глинобитні двоповерхові будинки із дерев'яними каркасами. Зазвичай, на наших землях вони займалися вирощуванням ячменю, гороху, пшениці, утримували велику рогату худобу, полювали та рибалили. У той же час, більше ніж на 50-80 років на одному місці вони не мешкали. А після того, як переселялися, вони спалювали своє поселення до тла.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Кажуть, що серед основних причин частої міграції трипільців були виснаження земель. Окрім цього, вони переїздили, щоб запобігти хворобам та невиліковним захворюванням жителів.

Знахідка на Хмельниччині – унікальна, адже саме там була певна контактна зона між локальними, шепенецькою та мерешовською, групами трипільського населення. Науковий співробітник Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Петро Болтанюк, повідомив, що виявлені знахідки - кістки, кераміка, серпи - обовязково пройдуть камеральну обробку.

Рештки знайденої археологами трипільської кераміки орієнтовно датуються у межах кінця V – початку IV тисячоліття до нової ери.

Нагадаємо, Знайдений більше 80-ти років тому череп, може належати невідомому виду людини: "Щось зовсім інше"

Раніше Знай.uа писав, що Археологи розкрили таємницю української "зони 51": кам'яні плити та поховання

Також, Знай.uа повідомляв, 50 років тому знайшли скіфську пектораль: що таїть в собі знаменитий артефакт