З 1 липня породіллі зможуть вибрати між "пакетом малюка" і його грошовою компенсацією в розмірі трьох прожиткових мінімумів для дітей до 6 років.

"Пакету малюка поки немає. Прогнозів, коли ж відбудуться тендерні закупівлі і в лікарні надійдуть пакети, також немає. Тендер на закупівлю оголошено, але поки чекаємо результатів", - розповів заступник начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради з загальних питань Петро Тимочко, пише портал te.20minut.

За його словами "пакет малюка" видається в закладах охорони здоров'я. Зазначається, що на початку цього року в Тернополі "пакунки малюка" видавали, бо держава закупила їх напряму, без участі тендерів. І вже в кінці березня вони закінчилися в міському пологовому будинку, а через місяць і в обласному пологовому будинку.

Пакунок малюка, фото - Ukrainianwall.com
Пакунок малюка, фото - Ukrainianwall.com

"Відтоді людям дають довідку про те, що вони при народженні дитини не отримали пакет малюка. Ті приносять до нас свої довідки. Якщо протягом місяця часу пакети не надходять, то вони отримують грошову компенсацію за нього. На даний момент ми виплачуємо грошима", - каже чиновник.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Тимочко зазначив, що до 1 липня пріоритетним був саме "пакунок малюка". Зараз же, навіть коли "пакет" з'явиться в наявності, люди зможуть самостійно вибрати, що їм більше треба. В управлінні соцполітики також повідомили, що "пакет малюка" і компенсація оцінюються рівнозначно.

Як отримати грошову компенсацію:

  • Отримати довідку про те, що "пакет малюка" не був отриманий (її видають будь-якому з батьків або усиновителів при виписці з пологового будинку);
  • Відкрити спеціальний картковий рахунок у Приватбанку;
  • Звернутися в управління соціальної політики за місцем проживання з чотирма документами (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, довідка з пологового будинку про неотримання "пакету малюка") і написати заяву.

Пакунок малюка, скріншот: YouTube
Пакунок малюка, скріншот: YouTube

Сума компенсації встановлюється відповідно до прожиткового мінімуму на дитину до 6 років і складає 6039 грн.

Повідомляється, що в найближчі два тижні "пакетів малюка" не буде. Тому батьки можуть розраховувати тільки на гроші.

Є перелік магазинів, з якими Міністерство соціальної політики уклало договір. Тільки в цих магазинах можна купити відповідні товари для малюків, розрахувавшись карткою. Кошти з картки можна витрачати тільки на дитячі товари і товари для породіль. Перелік всіх магазинів можна знайти тут.

Нагадаємо, раніше Мінсоцполітики зробило важливу заяву щодо "пакету малюка": "не пізніше ніж через 30 днів"

Як повідомляє портал «Знай.иа» Українці отримують гроші замість "пакету малюка": призначено великі суми

Також «Знай.иа " писав, що Українських батьків попередили про доставку "пакетів малюка": хто отримає в першу чергу