У мережі розповіли про те, звідки взялися найстаріші фотографії Закарпаття. Знімки з багаторічною історією, які явно вас здивують.

Про це повідомили на інформаційному сайті "Локальна історія".

Автор Михайло Маркович говорить про те, що під час пошуку фотографій, які були зроблені іноземцями, він неодноразово замислювався про те, якими були перші позасалонні фотографії в цьому регіоні, і ким вони були зроблені.

Закарпаття, фото: Янош Янко
Закарпаття, фото: Янош Янко

Пізніше, вдалося знайти серію фотографій за 1888 рік, які були зроблені угорцями. Дивує не тільки, що це документальна цінність, а й сама історія їх появи.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Імперія планувала гучні святкування в 1896 році, так як Угорщині виповнювалося тисячу дет. Організатори хотіли влаштувати свято у форматі сучасної історичної виставки, яка розповіла б про минуле, сьогодення, і спробувала передбачити майбутнє.

Закарпаття, фото: Янош Янко
Закарпаття, фото: Янош Янко

У 1995 році фотограф Янош Янко зробив серію неймовірних знімків, які і вдалося виявити.
Як відомо, до 1919 року землі Закарпаття належали Автро-Угорщині, і етнограф зосередився на селі Нижні Ворота. На спеціальні Фотопластини він сфотографував хати і інтер'єр всередині, двори, огорожі і просто селян.

Закарпаття, фото: Янош Янко
Закарпаття, фото: Янош Янко

Люди на знімках переважно одягнені у верхній одяг, виготовлений з овечих шкур-гуне і кожухи. Чоловіки мають характерні капелюхи з підігнутими вгору щурами і сумки через плече. Заміжні жінки носять чепець-старовинний головний убір у формі шапки.

Закарпаття, фото: Янош Янко
Закарпаття, фото: Янош Янко

До костюмованих фотографій він підійшов з особливим інтересом. Чоловік фотографував жителів в повний зріст, і при цьому фіксував кожен елемент одягу. Встиг зняти він як найменших, так вже і старих.

Нагадаємо, " Сліпий" українець підкинув гирю і потрапив до Книги рекордів Гіннеса

Як повідомляв " Знай.ІА", жінка народила десять дітей і встановила світовий рекорд: 7 хлопчиків і 3 дівчинки

Знай.ІА писав, наїв 635 кілограм: історія найважчого чоловіка сколихнула світ