Подружжя Серафим і Галина Лесько із села Велика Яромирка власноруч створили музей цього села. Вони протягом десятиліть збираючи предмети старовини.
Що цікаво, цей музей дуже відрізняється від звичних нам пам'яток. Його фундамент закладено зі скляних пляшок, стіни — споруджено з пластикових, а на даху височіє вітряк. Все це створив Серафим Лесько, який протягом усього життя збирає предмети старовини, передає "ukrainer".
Будувати цей музей почали будувати у 1997 році, коли чоловік вийшов на пенсію. Серафим згадує, що був дуже непосидючим, тому і з'явилася така ідея.

Фото: "ukrainer"
Фото: "ukrainer"

" Ходив, думав, з чого будувати, щоб не розтрачувати грошей. Та й які тоді гроші були? 85 рублів — така в колгоспі зарплата. Врешті почав пляшки збирати: і по смітниках ходив, і люди багато помагали — без них я б нічого не зробив. Були й скептики, що питали, скільки процентів уже побудував. А план був зробити. У 2000 році я вже відкрив музей", - згадує чоловік.

Спочатку екскурсії Серафим проводив переважно для дітей. У його колекції — старовинні предмети побуту, глиняний посуд, знаряддя праці та сільськогосподарське приладдя, військовий реманент, нагороди, фотографії та книги.

Фото: "ukrainer"
Фото: "ukrainer"

Серафим має навіть ріг тура, який висить на стіні музею. Варто зазначити, що представники цього виду вимерли ще 400 років тому, але колись водилися в Карпатах. Колекціонер особливо пишається "наполєоновським" експонатом — надбитим дзвоником, який чіпляли на коня чи до брички. На ньому зберігся напис: "Париж, Наполеон, 1812".

Цю колекцію збирали силами всієї громади, тому Серафим зазначає, що праця для загального блага добром і повертається.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Зараз же Серафим захоплено вивчає свій родовід. На цей час йому вдалося відшукати корені аж до 1829 року. Прапрадід Серафима був паном, про нього вдалося знайти інформацію в польських архівах:

" Мені поляк приніс, який наш, але в Польщі живе. Там про Яромирку всьо є, розумієте, а в нас нема нічого", - каже він.

Фото: "ukrainer"
Фото: "ukrainer"

Тому чоловік вирішив виправити ситуацію, й почав створювати книгу пам’яті жителів Яромирки. Нині це солідний том на 1790 сторінок, який вміщує століття людських доль.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"