Івано-Франківському "кіборгу", який захищав Донецький аеропорт, виповнилося 29 років.

Детальніше про це розповідає видання "Вікна".

Станіслав Стовбан народився 21 січня 1992 року. Він відомий як почесний гржданін Калуша і захисник Донецького аеропорту. Був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

На момент запеклих боїв за Донець Станіслав був ще молодшим сержантом і йому навіть не виповнилося і 22 років. Як він сам розповів, він пішов в Донецький аеропорт добровільно-спочатку був покликаний в армію, після чого відправився з товаришами по службі захищати Батьківщину.

Станіслав Стовбан / фото : Вікна
Станіслав Стовбан / фото : Вікна

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відомо, що в останні дні захисту Донецького аеропорту відбувалися найжорстокіші бої. Станіслав Стовбан був одним з одним з "кіборгів", які захищали об'єкт. Коли він тільки потрапив туди, то помітив, що від терміналу вже практично нічого не залишилося. Бойовики всіма силами намагалися вибити останніх українських захисників.

Коли у терористів майже закінчилися боєприпаси і сили, вони вирішили підірвати місце укриття українських військових, щоб остаточно їх поховати. За словами Станіслава, всього вибуху було 2-перший вони пережили без втрат, а другий стався буквально через кілька хвилин. В результаті нападу його придавило бетонною плитою, затиснувши ноги. Більшість його товаришів по службі не дожили до ранку.

Бої за Донецький аеропорт, кадр з відео
Бої за Донецький аеропорт, кадр з відео

Щоб врятувати поранених, українці вирішили піти на переговори з терористами.

" вони виконали всі умови, крім того, коли я попросив дати телефон, щоб командування надало транспорт для евакуації поранених, бойовики відповіли: "поранені поїдуть до нас", - розповідав Анатолій Свирид.

Всіх "кіборгів" доставили в Донецький госпіталь, де Станіславу ампутували ліву ногу. Праву кінцівку вдалося врятувати. На щастя, через кілька днів його обміняли, оскільки бійцеві було необхідне дороге лікування. Коли він опинився в Київському госпіталі, йому провели кілька операцій, а вже влітку Станіславу поставили протез.

Нагадаємо, що українці в День Соборності згадали подвиги Небесної Сотні.

Як повідомляв портал Знай.иа, у Чернівцях вшанували пам'ять українського захисника Олександра Гарбуза, який загинув на Донбасі у 2015 році, 22 січня.

Також Знай.иа писав, що безстрашний кіборг згадав, як дивом вижив у Донецькому аеропорту: "діра в череві була".