Українські хустки є важливою частиною українського традиційного одягу. Етнологи розповіли про особливості хусток, які носили жінки Івано-Франківської області.

Детальніше про це розповідає "Суспільне".

За словами директора Центру фольклору та етнографії в Києві Володимира Щібря, першими хустки почали носити зовсім не ті, у кого "покрита голова" або віруючі жінки. Спочатку їх носили жінки з сумнівною репутацією. Вже пізніше ця традиція перейшла до жінок, які відвідують церкву і те, починали вони з покривал.

Володимир розповів, що довгий полотенцеподний головний убір фіксується в різних джерелах ще з часів Київської Русі.

Згодом хустки почали носити заміжні жінки, щоб чоловіки відразу могли бачити їх сімейний стан.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У кожному регіоні України є свої традиції щодо носіння хусток - вони відрізняються формами і видами вузлів. Наприклад, хустку з Гуцульщини зав'язували у вузли"гущі".

Українка в хустці / фото: Суспільне
Українка в хустці / фото: Суспільне

Коломийський район Франківщини став батьківщиною для прямокутної хустки з конопляних ниток. Його зав'язували таким чином, що ззаду залишалося ніби два "роги".

У Косівському районі хустки також носили і чоловіки. На весіллі молодий повинен був накинути собі на плечі хустку, проте щоб купити хоча б один такий, необхідно було працювати більше півтора місяців.

Нагадаємо, що у мережі нагадали, як змінювалися ялинки України за останні 10 років.

Як повідомляв портал Знай.иа, українська поліція презентувала серію невеликих, але важливих порад.

Також Знай.иа писав, що у посольстві ледь не влаштували пожежу на Різдво:"вдалося врятувати".