Перший мер Івано-Франківська Ярослав Тайліх розповів, як 30 років тому в місті знесли символ комунізму. Про це повідомили у виданні "Курс".

Перший мер Франківська Ярослав Тайліх, який зараз живе у Філадельфії, відвідав рідне місто і розповів, як 9 жовтня 1990 року в місті знесли пам'ятник Леніну.

Читайте Знай в Google News!

Ярослав Тайлих, фото: Курс
Ярослав Тайлих, фото: Курс
Ярослав Тайлих, фото: Курс

Тайліх підкреслив, що тоді Івано-Франківськ став першим містом в Україні, де вирішили прибрати пам'ятник Леніну.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Тоді уряд міста прийняв рішення про знесення пам'ятника. Для цього була виділена спеціальна техніка, яка приїхала на нинішню вулицю Бандери для виконання Указу.

Однак в той момент з'явилися співробітники ДАІ, які оштрафували трактористів за те, що вони заїхали куди не можна. Хоча всі розуміли, що має статися.

В Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс
В Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс
в Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс

Також перед цим Тайліху передавали повідомлення, щоб він не зносив пам'ятник. Крім того сталася провокація в мерії, яка злякала главу міста.

"Перед тим нам під виконком підкинули гранату, в так званий загальний відділ. Граната не вибухнула, але це була саме бойова граната. Так тоді ніхто і не розібрався, хто і чому це зробив."- розповів Тайлих.

Загалом мер проаналізував ситуацію. У підсумку стало зрозуміло, що ніяких сутичок не відбудеться. Однак Тайліх все ще переживав з приводу ненормального з гранатою, який може забрати життя кількох людей.

"Чи коштував знесення того пам'ятника, якби на ньому була людська кров, - ось чого я боявся найбільше. Тому ми збирали інформацію, говорили з людьми, з усіма, з ким могли, щоб все пройшло максимально безпечно."- додав Ярослав Тайліх.

У підсумку пам'ятник вдалося знести. Спершу він був відправлений на склад за «Білим домом», а пізніше розпиляний на металобрухт.

В Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс
В Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс
в Івано-Франківську знесли Леніна, фото: Курс

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Львівщині відбудують унікальну церкву, де молилися наші предки

Як повідомляв портал "Знай.uа", запорізькі вандали відірвали Пенсіонеру ногу посеред міста

Також, "Знай.uа" писав, що під Києвом вандали поглумилися над пам'яттю Героїв