Найстарішій жінці Івано-Франківщини 13 травня виповнилося 108 років. Про це розповіли у виданні "Суспільне".

Повідомляється, що 108-річна мешканка села Печеніжин Коломийського району Пелагея Козьменко пережила дві війни, голод, втратила рідних і житло. В даний момент вона є найстаршим мешканцем Івано-Франківської області.

Жінка працювала з 1925 року (з 13 років). Вона оббивала меблі папером, шила килими, фіранки, а також займалася творчою діяльністю. При цьому вона завжди встигала зробити домашні справи.

Фото з архіву Палагеї Козьменко,: Суспільне

В молодості сільська рада відправила Пелагею у Львів навчатися на акушерку. Після навчання вона повернулася назад.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Прийшли росіфни і взяли мене, щоб була нянею у маленьких дітей. Мене змусили піти, але як були пологи у кого – то мене відпускали" - розповіла Пелагея.

Кілька років Пелагея шила одяг для членів УПА, за що її посадили до в'язниці в Коломиї, де вона пережила дві доби катувань. За неї заступилася дружина нквдиста і попросила чоловіка, щоб він відпустив Пелагею.

Під час голоду жінка намагалася допомагати не тільки своїй родині, але й чужим дітям.

Фото з архіву Палагеї Козьменко,: Суспільне

Сім'я у Палагеї невелика — один син, двоє онуків і двоє правнуків і проправнуків. Жінка сама займається готуванням і прибиранням, однак прання залишає на невістку.

“Я пару років вирощувала квіти. Їх продавала й досі дожила. Вже десять років квіти не продаю, а, може, і більше. Вже я не можу” - додала Пелагея Козьменко.

За словами її сина, Любомира Козьменко, секрет довголіття жінки полягає в тому, що вона вживала лише натуральні продукти, пила лісові трави, заварювала чай і вживала багато меду.

Перетнути столітню межу. Історія Пелагеї

Найстаршій людині Івано-Франківщини Пелагеї Козьменко 13-го травня виповнилося 108 років (за документами 106). Живе жінка у селищі Печеніжин Коломийського району. Пані Пелагея пережила дві війни, голод, втратила рідних та оселю. Відео Суспільне Карпати

Geplaatst door Суспільне Новини op Zaterdag 25 juli 2020

Нагадаємо, що українським пенсіонерам подарували надію, озвучено важливу заяву.

Як повідомляв портал "Знай.uа" під Дніпром старий з золотими руками перетворив смітник на "музей".

Також, "Знай.uа" писав, що українцям підвищать пенсії в два рази.