На Прикарпатті почнуть знімати фільм про про воїнів УПА.

У селі Долина пройдуть зйомки фільму, заснованого на реальних подіях.

Найгарячішим осередком боротьби між українським підпіллям та каральною системою МГБ у 1950-х роках стала Долина - невеличке містечко на Івано-Франківщині. Раніше створений культурний проект Віталія Загоруйка та Володимира Тихого "Долина" став початковим етапом для створення однойменної масштабної екранізації. Фільму про останні бойові роки вояків УПА на Галичині.

У фільмі не буде відомих постатей та кривававих сцен. Це кіно про звичайних людей, які опинилися у центрі змін. Які зламалися в епоху сталінізму і які боролися до останнього за те, в що вірили.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Автором і керівником проекту став Віталій Загоруйко. Сама ідея зможе реалізуватися завдяки підтримці українського культурного фонду.

Чоловік говорить, що на жаль, тема УПА в Українському кінові мало розкрита, хоча тема ця невичерпна. Це звернення до історії, бо боротьби за незалежність та її встановлення. В історії УПА безліч захопливих сюжетів. " Мені до рук потрапили документи слідчої справи МГБ щодо сотенного Петра Мельника на псевдо «Хмара». Він був дуже крутим повстанським командиром. Таким собі «вовком». Його, як і багатьох, захопили в полон МГБ. На фото, де він арештований, його погляд – погляд вовка. Важкий, ні тіні розгубленості. В МГБ його завербували. Змусили працювати на себе. Принаймні, так вважали чекісти. Проте він їх переграв: обвів навколо пальця і ще рік воював, поки не загинув. Хоча міг собі вірно служити, мати зарплатню, квартирку від совєцкой власті і до останньої хвилини свого зрадницького життя відчувати в глибині душі, що він – лайно і мерзотник. Він вибрав рік війни і смерть в бою. Це сильна історія, нашпигована невідомими фактами. Я не міг пройти повз неї. А відбувалась вона саме на межі 1940-50-х років, коли рух опору вже слабку", - говорить режисер фільму.

В основі сюжету доля повстанця із псевдо "Нехай". Це приклад нескореного та незламного духом борця за незалежність. Але коли він потрапляє до рук ворогів, щось змінюється, щось, що примушували його психологічно зламатися і стати подвійним агентом.

Окрім того, зауважимо, що сценарій фільму заснований на реальних подіях. Перед початком зйомок Віталій Загоруйко вивчав раніше засекречені архівні документи того часу.

Назва для фільму вибрана не випадково. Адже всі події, які досліджував пан Віталій відбувалися у Івано-Франківському селищі Долина.

У фільмі історична правда переважає над художніми вигадками, що дасть змогу глядачам повернутися неодноразово до майже нерозкритої історичної теми - занепад УПА у 1950-х роках.

Як повідомляв раніше Знай.ua Знай наших: українські фільми гідно оцінили у Європі

Як писав Знай. ua Лукашенко саджатиме за символи і героїв України

Раніше на Знай.ua Символіка УПА: українцям пообіцяли проблеми