На сміттєзвалищі у Рівному вже сім років перетворюють біогаз, що утворюється від органічних відходів, на електроенергію. Через дефіцит електроенергії, спричинений атаками на електростанції, українці шукають нові джерела енергії.

Домашні сонячні станції стали популярними, але часто доводиться чекати кілька тижнів на установку. Нещодавно у Карпатах запустили вітрову електростанцію, а тепер стало відомо, що електрику можна також отримувати зі сміття.

Сонячна електростанція / фото: Pinterest
Сонячна електростанція / фото: Pinterest

Засновник компанії Ukrteplo Іван Надєїн розповідає, що біогазова установка в Рівному функціонує з 2017 року. Біогаз, що утворюється в смітті, зокрема метан, використовується для генерації електроенергії.

Для цього на полігоні пробурили понад 40 свердловин, з яких газ подається на двигун, що перетворює його в електрику. Цю електроенергію продають в мережу за зеленим тарифом.

Популярні новини зараз
Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Електрики / фото: Pixabay
Електрики / фото: Pixabay

Такі установки важливі не лише для економіки, але й для екології. Метан, що виділяється на звалищах, може спричиняти пожежі. Встановлення біогазових установок допомагає зменшити ці ризики і забезпечує енергію.

В Україні щорічно утворюється близько 10 млн тонн сміття, і біогаз може бути отриманий переважно з харчових відходів. Біогаз можна виробляти не тільки з сміття, а й з стічних вод і аграрних відходів.

В Україні є значний потенціал для виробництва біогазу, зокрема на аграрних підприємствах, таких як цукрові заводи та тваринницькі ферми.

Нагадаємо, вчені назвали точний вік, у якому настає старість - раніше, ніж ми думали

Раніше ми писали про те, що з безробітного зроблять бізнесмена: українцям дадуть шанс на краще життя

Крім того, Знай.ua повідомляв, борги за комуналку у спадок: українцям доведеться платити за родичів