Стало відомо про те, що вперше за часи незалежності, більше половини українців розмовляють у побуті виключно українською мовою. Цей відсоток продовжує з кожним роком стрімко зростати.

Про це стало відомо завдяки даним Інституту соціальних досліджень НАН України. Вони провели опитування, щоб з'ясувати, як йдуть справи у громадян в країні з рідною мовою.

Показники в 50,8% були зафіксовані вперше з часу, коли була проголошена незалежність. Стрімке зростання тих, хто в побуті говорить українською почалося з 2017 року.

Динаміка мовних настроїв в Україні / Інфографіка 24 каналу
Динаміка мовних настроїв в Україні / Інфографіка 24 каналу

Станом на сьогоднішній день в країні наступна ситуація:

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

50,8% спілкуються в побуті українською мовою;

27,6% користуються російською мовою;

21,3% використовує обидві мови.

Перехожі, фото: Знай.ua
Перехожі, фото: Знай.ua

У 1992 все було інакше. Тих, хто говорив виключно українською було на 14% менше, а ось кількість розмовляють російською знизилася на 1,4%.

Дві мови в побуті почало використовувати на 10,7% менше людей.

Перехожі, фото: Знай.uа
Перехожі, фото: Знай.uа

Звичайно ж, після подій 2014 року все почало змінюватися, але, не так стрімко, як в 2017. Вже тоді українці почали усвідомлювати всю важливість використання державної мови.

Варто відзначити, що в липні цього року в Україні вступили нові норми закону про мову.

Тепер його використання обов'язково в проведенні концертів, екскурсій, а також показу фільмів. Книжкової продукції протягом декількох років також стане значно більше.

Нагадаємо, захисниця українського Ніцой виступила проти закону "про корінні народи": "Ростуть роги..."

Як повідомляв Знай.uа, у Львові стався мовний скандал, допоможе хіба що Лариса Ніцой: "Не потрібно ні знати, ні вчити українську"

Також Знай.uа писав, захисниця української мови Лариса Ніцой залилася сльозами через проблеми з грошима: "Знищувати"