З Івано-Франківська прийшли дуже цікаві новини. Так, у місті стартувала робота екологічно чистої майстерні з переробки пластику. Тут вже навіть роблять картини і лавки з пластмасових кришок.

Відомо, що майстерню зробили в одній з покинутих будівель заводу. Цікаво, що ідея створення такої майстерні виникла у гірських рятувальників під час екоакцій, на яких прибирали берег Дністра.

Про це стало відомо завдяки сюжету одного з місцевих телеканалів.

Екомайстерня, скріншот: Suspilne
Екомайстерня, скріншот: Suspilne

Екомайстерня, скріншот: Suspilne
Екомайстерня, скріншот: Suspilne

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"З того, що ми на екоакції зібрали, половина цих пробочок була брудна. Ми їх витягали десь з Дністра. Потім поклали в пральну машинку. Ми їх заливаємо кислотою, щоб кришечки відкисали", - розповідає координатор ініціативи Наталія Гасюк.

Для переробки використовують поліетилен високої щільності типу HDPE або PEHD (2). Ініціативна група самостійно виготовила дробарку, а на грантові гроші купила термопрес.

Екомайстерня, скріншот: Suspilne
Екомайстерня, скріншот: Suspilne

"Такий пластик можна переробляти раз 20. Ось, наприклад, ця лава. Її знищити фізично - це добре постаратися. І якщо якийсь вандал надумає все-таки щось зробити, то її можна знову в термопрес запхати. І вона знову буде готова до використання", - каже Наталія Гасюк.

Здав пластик-отримаєш лавку - так заохотили і школярів приєднатися до збору та сортування кришечок.

"Організували кампанію зі збору пластику по регіону. І більше сорока команд не тільки в Івано-Франківську приєдналися і тепер передають нам цей пластик. І в три школи ми передаємо ці лавки з пластику", - продовжує координатор ініціативи.

Кришечки приносять і городяни. Збирають пластик цілими під'їздами та ОСББ. У майстерні самостійно створюють фотозону. Планується тут проводити екскурсії, уроки, майстер-класи і навіть фестивалі.

"Є екопростір, є місце для проведення майстер-класів. Діти можуть прийти, допомогти сортувати. Наші діти вже ходять, поки це роблять. Вони можуть подивитися, як це подрібнюється, можуть малювати свої картини з цього пластику", - розповідає Наталія Гасюк.

Ось таку картину з подрібнених кришечок запланували подарувати іноземним рятувальникам.

Раніше повідомляли, на Харківщині ставок забарвився в яскраво-червоний колір через відходи, городяни б'ють на сполох: "Там росте 500-річний дуб".

Як повідомляв Знай.uа, кияни зібрали тонни сміття під носом у Кличка: "Потрібна інструкція".

Знай.uа писав, харків'яни взялися за сміттєву річку-дивитися боляче: "Пляшки, черевики і гори пластику".