На вулицях Відня стоїть розкішний маєток. Його власники — українські й австрійські графи Розумовські. Ті самі Розумовські, які походять зі села Лемеші на Чернігівщині. Зараз відомий аристократичний рід Розумовських очолює Грегор Розумовський фон Вігштайн.

Він народився 3 березня 1965 року в родині політичного журналіста й музичного критика графа Андреаса Розумовського фон Вігштайна та журналістки й письменниці принцеси Доротеї Зольмз-Гогензольмз-Ліх.

Gregor Razumovsky, Фото: Оксана Ломко
Gregor Razumovsky, Фото: Оксана Ломко

Вперше він поїхав на батьківщину предків у серпні 1991 року. У Києві став свідком відновлення Незалежности України. Пізніше пан Грегор та його рідні долучилися до створення музейного комплексу в Батурині, колишній гетьманській столиці. Рід Розумовських із покоління в покоління зберігав спогади про українське. Дід пана Грегора, граф Андреас Розумовський, вдома розмовляв українською, хоча народився і виріс у чеських маєтках, передає портал "Локальна історія".

Розум і Ружа

Як Розумовські з Лемешів опинилися в Австрії у статусі графів? Усе почалося в сусідньому із Лемешами селі Чемері. Року 1731 козацького сина Олексія Розума який співав у церковному хорі, зауважив російський полковник Федір Вишневський і забрав зі собою до Петербурга. Там красень-співак припав до серця царівні Єлизаветі, доньці Петра І.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Кирило Розумовський, фото вікіпедія
Кирило Розумовський, фото вікіпедія

За десять років Олексій допоміг Єлизаветі зійти на російський трон, а невдовзі вони таємно одружилися. На Олексія посипалися щедрі винагороди від цариці-дружини. А він допомагав землякам у важливому питанні відновлення гетьманства. Коли імператриця схвалила обрання нового гетьмана, вибір зупинився на молодшому братові Олексія – Кирилові (1728–1803). Юнака відрядили в закордонну освітню подорож.

Упродовж 14 років Кирило Розумовський очолював Україну. Опікувався реформами у військовій, адміністративній і судовій сферах. Повернув Батуринові статус столиці Гетьманщини. Однак у 1764 році всі задуми обірвало рішення нової імператриці Катерини ІІ про ліквідацію гетьманства.

"Очі у відставку просяться"

У родинному віденському маєтку Розумовських збереглися понад 30 власноруч писаних листів Кирила Розумовського до сина Андрія. Вони датовані останнім десятиліттям життя гетьмана, коли той усамітнився в маєтках і займався господарством.

Лист Кирила Розумовського до сина Андрія Фото: Світлана Потапенко
Лист Кирила Розумовського до сина Андрія Фото: Світлана Потапенко

У листах Кирило Розумовський розповідав про побут, нарікав на "поганеньке здоров’ячко". Скаржився, що має вже 60 років, "тому і частини тіла, які псуються, вже лагодити пізно!". Особливо його турбували очі – "не тим, щоб усе на красунь хотіли дивитися, але вже і на світло у відставку просяться".

Ікру та стерлядь – на вино і вафлі

Попри дошкульні проблеми зі здоров’ям, колишній гетьман не полишав своїх зацікавлень і захоплень. Дбав про власну бібліотеку. При цьому Кирило Розумовський не забував і про обов’язкові атрибути аристократичного життя – добре вино й делікатеси.

Палац Кирила Розумовського Фото: museum.cult.gov.ua
Палац Кирила Розумовського Фото: museum.cult.gov.ua

Після Великої французької революції у Російській імперії заборонили столові вина із Франції. Тому гетьман дізнавався у сина, "чи не можна винагородити чи замінити цю невигоду винами, які біля вас знаходяться?". Заразом просив придбати "залізний шведський посуд для варіння" і дюжину форм для вафель. А синові від себе надсилав "тутешніх продуктів: свіжої ікри, кілька фунтів осетрини хорошої та кілька стерлядей свіжих".

Часто у листах Кирила Розумовського можна було зустріти багато іронії, іноді – сарказму. Гетьман дошкульно жартував щодо себе й інших. Водночас був люблячим батьком.

Нагадаємо, що у сквері імені Кузьми Скрябіна, що поблизу обласної філармонії у Хмельницькому, з'явилася оригінальна локація-мурал на згадку про відомого співака.

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"