В українців є оригінальна страва: так звана катана або качана каша.

Дане блюдо з пшона, борошна, яєць. Її назва походить від приготування: пшоно для каші спочатку качають, а потім трясуть або катають для того, щоб зерна вкрилися тестом.

Цій страві близько трьохсот років, передає фейсбук-портал Скарби України. Рецепт озвучив український етнолог Олена Щербань, його вона отримала від бабусі.

Українську цю страву має вже більше трьохсот років, вона була поширена лише на Полтавщині, у двох районах - Диканському та Зіньківському.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

У двадцятому столітті про це каші трохи забули через важкі умови. Для того щоб її приготувати необхідно взяти кілька яєць, масло, а також пшеничне борошно. Ці дорогі продукти не завжди були на столах наших бабусь і дідусів.

Інгредієнти качаной каші:

  • 100 г пшона;
  • 10 яєць;
  • М'ясний бульйон з птиці;
  • Солі;
  • Мелений перець.

Процес приготування

  1. Пшоно і яйця слід збивати виделкою до рідкої консистенції, щоб ложкою можна було розгорнуто рідину).
  2. Пшоно треба змочити в яйці 88 разів. Кашу можна накачати до розміру сої або горошини.
  3. Готуємо кашу в м'ясному бульйоні на повільному вогні протягом двох-трьох годин. Після цього її слід тримати в духовці на півгодини під кришку.