Франківська альпіністка Христина Мохнацька 17 червня дала першу пресконференцію після скандальної історії зі своїм сходженням на Еверест.

Вчителька географії та мандрівниця Христина Мохнацька після сходження на найвищий вулкан світу вирішила підкорити Еверест. Вийти на вершину Христина вирішила без кисню, що до цього вдавалося лише кільком жінкам. На сходження їй вдалося зібрати від спонсорів 114 тисяч доларів, передає "Курс".

1 червня в Університеті Короля Данила повідомили про сходження Христини на вершину. Втім, за кілька годин альпіністи, які у той час сходили на Еверест та Лхоцзе, заявили, що інформація про сходження Мохнацької неправдива. Наступні кілька днів у соцмережах тривали суперечки про те, зійшла Христина Мохнацька на Еверест чи ні.

Христина Мохнацька  прокоментувала скандал зі сходженням на Еверест
Христина Мохнацька прокоментувала скандал зі сходженням на Еверест

Згодом, в Університеті Короля Данила Христина Мохнацька вперше особисто розповіла про свій похід.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

"На 7600 я йшла дуже повільно. Всі мене обганяли, бо ішли з киснем. Я йшла дуже повільно, шерпа почав на мене кричати, що ми не встигнемо. Ми з ними спорили, але оскільки на такій висоті вирішують все шерпи, я одягнула маску і йшла з киснем", - розповіла вона.

О 18:00 франківська альпіністка з шерпами дійшли до 4-го табору. Часу на відпочинок було небагато, і о 10 ранку вони почали сходження. До 1-ї ночі вийшли на балкон 8500 метрів, о 2-й ночі стартували далі. Жінка розповіла, що на цій висоті одному з гідів стало зле. При цьому інший, молодший, який ніколи не був на вершині, не допоміг, а продовжив рух вперед. Христина вийшла на 8789 метрів, де начебто побачила ще одне тіло.

"Саме це вибило мене з колії. Я думала тільки про одне – щоб повернутися живою назад, бо це було для мене найголовніше, я пообіцяла це своїй дочці", - каже вона.

Альпіністка заявляє, що не дійшовши до вершини кількадесят метрів, вирішила повернутися до гіда. Вона взяла рацію і сказала у базовий табір: "Є вершина!".

"Я була впевнена у тому, що мені зарахують вершину, бо шерп розказував, що можна не дійти 10, 15, 30 метрів, але вершину зарахують. Бо колись спеціально не доходили до вершини, щоб не порушити спокій. Для мене це була вершина, я була дуже собою задоволена.Я була спокійна, що вершину зарахували, що у мене все вийшло, я подзвонила до Олега (Олег Андрухів проректор УКД, – ред.) і сказала: Олег, є вершина. Звичайно, ця інформація вийшла від мене – ні університет, ні Олег не мають ніякого відношення до цього", – додала Христина.

Христина Мохнацька  прокоментувала скандал зі сходженням на Еверест
Христина Мохнацька прокоментувала скандал зі сходженням на Еверест

Також Христина спочатку відкинула звинувачення у фотошопі світлини з вершини. За її словами, оприлюднена нею фотографія правдива і зроблена не на вершині, а на місці, до якого вона дійшла. Але згодом відповідаючи на питання альпініста з Дніпра Дмитра Семеренка, який першим повідомив, що Мохнацька насправді не вийшла, відповіла, що фото не її.

А згодом уточнила, що на фото вона, але вершина трохи “підсунута”. Як так вийшло і навіщо вона сфальшувала фото, Христина пояснила плутано.

"Коли я вернулася у базовий табір… Я ще нічого не знавши… я була дуже втомлена, нічого не ївши, майже не спала. Це, мабуть, зіграв якийсь такий фактор психологічний… у мене був такий стан, коли я спустилася…" – пояснила Христина Мохнацька.

Нагадаємо, що хлопець видерся на 116-метровий хмарочос без страховки: "Нерозумно і вражаюче"

Як повідомляв портал "Знай.uа", альпіністка вперше пройшла маршрут по 914-метровій прямовисній скелі за добу

Також, "Знай.uа" писав, що альпініст з Тернопільщини 40 років підкорює гори: "Просто люблю"