Традиційна Косівська кераміка-невід'ємний елемент культурного коду українців, і цілком логічно, що в 2019 році вона потрапила в культурну спадщину ЮНЕСКО. Як все починалося, і триває вже багато століть.

Протягом багатьох років Гончарна майстерність розвивалася в Прикарпатському регіоні. Хто став першим майстром, який прикрасив керамічні вироби в жовтий, зелений і коричневий на білому тлі - досі невідомо, так як в ті часи не було прийнято підписувати свої роботи.

Гончарство, фото: Іра Мутка
Гончарство, фото: Іра Мутка

Як і в будь-якому мистецтві, у кожного майстра є свої методики і практики. Наприклад, в першу чергу потрібно бути в гармонії з собою, і не тримати ні на кого зла. Чим краще стан всередині, тим краще виріб повинен вийти в результаті.

Гончарство, фото: Іра Мутка
Гончарство, фото: Іра Мутка

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Кого не мобілізують до армії: перелік професій Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

До слова, робота з глиною - справа не з легких, так як не всяка підходить до роботи. Раніше Гончарі завозили її додому, і на кілька днів залишали просто полежати.

Дуже активно в традиційній Косівській кераміці використовують червону глину. Її частіше можна знайти в Карпатах. Але застосовують її не для гончарства, а щоб задекорувати виріб до першого випалювання.

Гончарство, фото: Іра Мутка
Гончарство, фото: Іра Мутка

У Косово є базар, який явно порадує любителів гончарного мистецтва. Там можна знайти собі все, чого душа забажає, але окрему частину ринку займає намальована Гуцульська кераміка.

Базар там починається щосуботи о четвертій ранку, і триває до полудня. І так вже більше сорока років.

Гончарство, фото: Іра Мутка
Гончарство, фото: Іра Мутка

Місцевому гончару Сергію Дутці 34 роки, і він поєднує в своїх роботах традицію і новаторство. Любить експериментувати з кольорами, формами, сюжетами, однак при цьому дотримується традицій.

"Якщо в побуті ми будемо частіше використовувати нашу косівську кераміку, то це найкраща її популяризація. Вона не стоятиме тільки для декорацій в сервантах " - розповідає чоловік.

Колись тут проживало приблизно 250 майстрів, але, зараз залишилося близько 70. Однак, не всі працюють в традиційній кераміці зараз всі намагаються експериментувати, знаходити нові форми, і як можна помітити за кількістю замовлень і покупців - у них це відмінно виходить.

Нагадаємо, що завдяки сучасним технологіям та баченню художників виставка працює глибоко з емоціями та відчуттями

Також Знай.ua писав про те, що для дніпрян проведуть масштабний Циганський фестиваль з піснями і танцями.

Як повідомляв портал " Знай.ua", в Оскарі відбулася прем'єра "ти вмієш зберігати секрети?".