З давніх-давен жінка вважається берегинею роду. Мати дарує людині життя, надихає на добрі справи, віддає все, що має: тепло своєї душі, своє серце і безмежну любов. ЇЇ тепло та любов супроводжують нас протягом всього життя, а мудре слово допомагає долати труднощі.
Про це повідомили на фейсбук-сторінці "Скарби України".
Образ Матері-жінки для української культури пов’язувався з берегинею-заступницею роду. Адже головна функція сім’ї — народження дітей, а також їхнє виховання, отже — передавання наступним поколінням культури, традицій, мови, досвіду попередніх поколінь.
Для українських родин характерна велика роль жінки і передусім матері. Зі смертю чоловіка саме вона завжди виступала на перший план, ставала главою сім’ї образ матері – розсудливої, доброї і водночас суворої господині – яскраво змальований у класичній літературі.

фото з фейсбук-сторінки "скарби України"
фото з фейсбук-сторінки "скарби України"

В давніх українських віруваннях важливе місце займала Берегиня – мати всього живого, первісне божество-захисник людини, богиня родючості, природи та добра. З часом Берегиня стала охоронницею дому. Традиційний малюнок Берегині - символічна постать жінки з застережливо піднятими руками.
У релігійному аспекті культ жінки втілений в Богородиці. З часу прийняття християнства, символічний смисл Берегині (Венери, Рожаниці) було перекладено на образ Богородиці. В ньому людина вшановувала саму природу, життя, подвиг материнства.
Представники сильної статі нашого народу просили підмоги в небесної Матері. Ще в давні часи князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах.
Для українців характерно поєднання сильного, владного чоловічого і мрійливого, м’якого жіночого початку. Саме в цьому в секрет того, що в Україні жінка традиційно лишалася рівноправною з чоловіком.

Нагадаємо, що хустка - сильний оберіг для жінки, який символізує її новий статус

Як повідомляв портал Знай.uа, львів'янам показали, як одягалися жінки у 50-их роках XX століття. На фото видно, як жінка одягнена в елегантне пальто зі стильним коміром.

Також Знай.uа писав, львів'ян впустили на галицьке весілля 50 років тому: "Часи важкі, зате почуття справжні"

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще