Журналісти дізналися трагічну історію трьох братів з Прикарпаття, про яких українці написали пісню. Про це повідомили у виданні "Репортер".

Сестра трьох братів, які воювали за УПА, розповіла трагічну історію їхнього життя.

Про братів навіть написали пісню "Три браття з Прикарпаття", яку знають майже всі місцеві жителі:

Ой там у лузі, там при дорозі

Червоні маки розцвіли.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Ой там три браття з Прикарпаття

Життя за волю віддали.

Сестрі братів Вірі Дмитрів 86 років і вона все життя прожила в Підмихайлівцях. Майже в центрі села знаходиться пам'ятник її батькові Івану Дмитрву.

У роки Першої большевицької окупації Іван Дмитрів єдиний з села, хто не піддався тиску і відмовився вступати в колгосп. Він був у селі головою "Просвіти" і влаштовував вечори пам'яті, ставив вистави, до яких сам малював декорації. Почав займатися цим ще до поляків, але й пізніше поглядів не змінив.

Чоловік дуже любив Україну, за що його часто заарештовували. При цьому його дружина Меланія надавала йому всіляку підтримку.

У такій родині росли п'ятеро дітей. Пізніше, в 1940 році, троє з них пішли воювати за Україну.

"Менший Богдан пішов у підпілля, але далеко його не відсилали. Перше брали якусь штакету перенести, був тут в селі зв'язковим. Він високий хлопець, найвищий з братів, хоч йому тоді 13 було. А середнього Тараса відправляли на Чорногору, він цілу сотню врятував під Цюцьковом. А ще Тарас малював красиво, як і тато, але у нас нічого не залишилося – всі москалі спалили" - розповіла Віра Дмитрів.

Віра Дмитрів, фото: report.if.ua
Віра Дмитрів, фото: report.if.ua
Віра Дмитрів, фото: report.if.ua

Про найстаршого брата Мирослава жінка говорить найменше. Вона лише згадує слова мами про те, що її брат навіть без освіти знав, як правильно засіяти поля і що необхідно робити.

Померли три брати в один день - 3 березня 1945 року. Найстаршому Мирославу було 24 роки, середньому Тарасу — 22, а молодшому Богдану — 17.

"Вбили хлопців у сусідньому селі – Григорові. Мама так кричала страшно. ТАТО думав, що він не витримає, головою до стіни бився. А те, що їх зрадив, ховався у нас вдома. Звуть його Андрій, але все Дем'яном звали. Цілу зиму у нас сидів, а потім прийшов і передав якусь депешу (записку), щоб ховалися, бо мала зайти Москальська боївка. Зрадник разом з ними пішов, залишив їх у будинку, а сам десь втік. Прийшла сусідка і каже, хлопці, йдіть геть, бо облава. А москалі чітко знали, що хлопці там є, там їх і полапали" - додала Віра Дмитрів.

Того дня був сніг і люди скинули тіла братів у трупарню на кладовищі. Отець Іван Дмитрів пішов на цвинтар вночі і шукав їх.

Ховали братів пізньої ночі в ящику, який занурили в рів. Спершу на могилі не було Хреста і лише пізніше встановили дубовий.

Пісню "Три браття з Прикарпаття" Віря чула, проте автора вона не знала.

"Пісня про них написана. Співали її ще раніше, до того, як демократія настала. Москалі їх могили, слава Богу, хоч не чіпали " - підкреслила Віра Дмитрів.

Могила братів, фото: report.if.ua
Могила братів, фото: report.if.ua
могила братів, фото: report.if.ua

Нагадаємо, що Український козак з позивним "Батя" долучає захисників до віри: "З молитвою в бою"

Як повідомляв портал "Знай.uа", брати-близнюки взяли в руки зброю заради України і стали грозою окупантів: "Козаки на одну особу"

Також, "Знай.uа" писав, що українцям показали мужніх козаків, які захищають кордони від орди Путіна: "Піхота - сила!"