Вчений з України знайшов "молекулу пам'яті" у Карпатській квітці. Про це повідомили у виданні "Фокус".

Доцентом кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та співзасновник університету досліджень і розробок Олег Лущак виявив "молекулу пам'яті" у Карпатській квітці під назвою радіола рожева або "золотий корінь".

В рамках дослідження вчений з'ясував, що радіола рожева здатна уповільнити процес старіння тварин, допомагає протистояти стресам, покращує пам'ять і здібності до навчання, а також надає позитивний ефект при лікуванні синдромів Альцгеймера і Паркінсона.

"Ми встановили, що молекула значно продовжує життя мушок, які "страждають" хворобами Альцгеймера або Паркінсона. Це потенційно дозволяє використовувати молекулу для уповільнення розвитку патологій"" - розповів Василь Лущак.

Василь Лущак, фото: focus.ua
Василь Лущак, фото: focus.ua
Василь Лущак, фото: focus.ua

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Після цього вчені вирішили, що на всі позитивні процеси впливає лише одна молекула і приступили до її пошуків. Також вони вже запатентували дослідження.

На жаль в Україні дане дослідження не викликало великого інтересу, тому Олег Лущак був змушений звернутися за допомогою та фінансуванням до закордонних колег. На прохання вченого отклмкнулся професор з Німеччини бертам Гербер, який також займався вивченням механізмів навчання і пам'яті.

"Я отримав грант, який дав мені можливість три місяці попрацювати в його лабораторії" - додав Василь Лущак.

Зараз вчені шукають фінансування для досліджень на мишах з неврологічними патологіями. Також Лущак не виключає можливості створення БАДа на основі даної молекули.

Василь Лущак, фото: focus.ua
Василь Лущак, фото: focus.ua
Василь Лущак, фото: focus.ua

Нагадаємо, що Львівський Ботанічний парк перетворився на квітучу галявину: весна прийшла наперекір локдауну

Як повідомляв портал "Знай.uа", новий вид павука зачарував незвичайним видом: істота з мультфільму

Також, "Знай.uа" писав, що на місяць можна не летіти? Вчені знайшли у супутника Землі "хвостик" - це змінює все