Без магазинів, шкіл та ФАПів живуть люди у селі Соколовиця Надвірнянського району, що на Прикарпатті. Це високогірне село зараз налічує приблизно 50 селян.

Соколовиця розташована за вісім кілометрів від сусіднього села Пасічна. Їхати сюди потрібно вузькою гірською дорогою поміж лісу. При в’їзді у село – старі напівзруйновані дерев’яні будинки, інформує Суспільне Карпати.

У селі є 17 будинків, живуть люди в 11 із них. Більшість жителів – пенсіонери.

“Світло пропадає постійно, бо тут завжди вітер. Взимку дорогу замітає. Роботи тут нема. Отака проблема, так виживаємо. Переважно всі жителі села вдома сидять. Я їздила у Польщу, в Карпати. А зараз я знову дома сиджу, бо сезону немає”, – розповідає Емілія Чупринюк, що проживає тут від свого народження.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На окраїні села живе 75-річна Настя Тимчук. Замість брами та хвіртки біля її будинку – дві невеличкі ялинки. Жінка розповіла, що у селі навіть немає магазину, місцеві живуть з того, що самі вирощують.

“Косимо траву, тримаємо худобу. Так і проживаємо. Пенсія у нас маленька. Не було нічого, ніякого транспорту. Ногами люди ходили по землі і їхали своїми ногами. Не можна було нічого дістати. Але тепер, коли є кар’єр, то вже машина може виїхати. Але це десь останні п’ять-шість років”, – розказала жінка.

Село Соколовиця входить до складу Пасічнянської ОТГ. Заступниця голови громади Ольга Ганиш розповіла, що частину жителів Солоковиці, коли біля села почав працювати кар’єр, відселили, а частина – залишилася.

“Ми розуміємо, що зараз вони проживають у незручностях через те, що немає доїзду, навчального закладу, лікарні. Зараз ми не перейшли ще на прямі міжбюджетні відносини, тому грошей у нас додаткових немає для розвитку, але, сподіваємося, що з січня ми будемо мати більшу дохідну частину. Тоді ми зможемо вирішувати питання громади, в тому числі і тих жителів, що проживають у селі Соколовиця”, – зазначилаОльга Ганиш.

Нагадаємо, що на Закарпатті стартував сезон збору паприки - ідеальна приправа до вашого борщу та голубців.

Як повідомляв портал Знай.uа, найдавніша церква Гуцульщини святкує ювілей, тут молилися наші предки: "420 років з Богом"

Також портал Знай.uа писав, що 87-річна тернополянка все життя ходить босоніж - здоров'я, як у двадцятирічної: "Хворієш? Бігай по росі"