Під Франківськом виявили легендарну радянську військову базу. Про це розповіли в сюжеті телеканалу "Інтер".

Повідомляється, що журналісти змогли потрапити на секретну військову базу «Івано-Франківськ — 16» про яку ходило безліч легенд. Раніше об'єкт був надсекретним і про нього заборонялося навіть говорити.

Читайте Знай в Google News!

"дроти кругом були обмотані, одна зона була, друга третя, туди ніхто не міг пройти. Ніхто нічого не говорив. Навіть у школі говорили дітям:"ви не маєте права сказати, що там зона". Так все було засекречено", - розповів житель селища Делятин Юрій Черленюк

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За його словами, на початку 1950-х, заради будівництва цієї бази, радянська влада знищила Велике Село Луги. При цьому, всі жителі села були насильно переселені на південь України.

До будівництва бази були залучені ув'язнені-смертники, яких тисячами привозили на Прикарпаття з усього Радянського Союзу.

Навколо бази є унікальний ландшафт, який не дає її виявити. "Івано-Франківськ-16" оточена хребтами гір, які дають їй захист від будь-яких атак з будь-якого напрямку. Також ходять слуги, що куратором будівництва цієї бази був сам Лаврентій Берія.

За словами краєзнавця Андрія Мисюка, на цій базі була розвинена інфраструктура — госпіталь, поліклініка, школа, дитячий садок, кінотеатр, стадіон, великий басейн, магазини, в яких завжди були запаси, бар, кафе і навіть асфальтний завод.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що на Донбасі військовий дістав з-під землі закривавленого побратима, геройський вчинок прогримів на всю Україну

Як повідомляв портал "Знай.иа", на старому полігоні під Харковом гниють десятки літаків

Також, "Знай.иа" писав, що ФСБ стверджує, що схопила "українського шпигуна", який передавав секретні дані розвідці