20 років тому у Коломиї відбувся Всеукраїнський симпозіум скульпторів «Тіні забутих предків». Тоді місто отримало в подарунок 12 творчих робіт від провідних українських митців. Роботи розмістили у різних куточках Писанкової, однак за два десятиліття лише одиниці залишились прикрашати вулиці Коломиї. Більшість - у занедбаному стані демонтували. Однак тепер прийняли рішення: мистецькі роботи потребують негайної реставрації, щоб знову у належному вигляді прикрасити Коломию. Про це повідомили у ТНК.

Всеукраїнський симпозіум скульпторів «Тіні забутих предків» відбувся в 2000 році напередодні 10 ювілейного гуцульсбкого фестивалю. Його проведення зініціювали коломийський скульптор Василь Андрушко та лікар та меценатка Наталья Вейцехівська. Підтримали ідею очильники міста і області, місцеві підприємці та громадські діячи. Ця подія зібрала відомих українських скульпторів, які створили неординарні філософські роботи. Скульптури розмістили у різних місцях.

Але за два десятиріччя скульптури втратили свій вигляд и тепер складно розгледіти сюжет та філософьких зміст. Працювали тоді з пісковиком, який легкий у роботі, однак потребує ретельного догляду. Виникало багато питань, як зберегти хоча б частково пам'ять про ті події, про тих скульпторів, розповіла очильниця міського відділу культури Уляна Мандрусяк.

Скульптури збирають на реставрацію. Дехто з скульпторів приїде особисто, аби відновити скульптрури, дехто довірить зробити це коломийським колегам.

Підтримав ініціативу митців міський голова Коломиї Ігор Слюзар.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Раніше портал «Знай.uа» писав, що Екстремал пробіг по вершинах Карпат і захопив всю Україну: "Супергерой!"

Також портал «Знай.uа» писав, що Спортсмен із Закарпаття взяв "золото" Кубка Cвіту з карате - другий Джекі Чан

Також портал «Знай.uа» писав, що Під Львовом оселилися ведмеді, визволені із "зоопарку смерті" - просять риби і меду