Випускників шкіл масово забирають в армію через карантин. Про це розповіли в матеріалі "ТСН".

У зв'язку з пандемією COVID-19 , в Україні весняний призов на службу в армію перенесли на літо. Через це, деяким випускникам шкіл, яким виповнилося 18 років і які хотіли вступати до Вузів, прийшли повістки.

При цьому, згідно розпорядження держави, юнаків віком 18-19 років повинні закликати лише за бажанням та заявою в письмовому вигляді.

Так, до журналістів звернувся батько 18-річного юнака, який опинився в безвихідній ситуації. Він розповів, що його син закінчив коледж і вирішив вступити до університету. Йому треба було піти у військкомат, щоб поставити печатку на обхідному листіі і отримати подальшу відстрочку від призову, проте вийшло все зовсім навпаки.

"2.06.2020 року мій син пішов у військкомат за тим, щоб поставити печатку в обхідний лист. Побачивши такого кандидата, там відразу ж відкрили його справу, відправили на медичну комісію при військкоматі і вручили повістку, за якою він повинен з'явитися у військкомат 7.07.2020 для відправки у війська. А в нього тільки в серпні додаткова сесія ЗНО", - розповів журналістам батько абітурієнта з Коростишева Житомирської області.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

За його словами, хлопець ще на початку року подав у військкомат документ, який давав йому відстрочку до осіннього призову. Не дивлячись на це, його не випускали з будівлі доки він не поставив підпис у журналі, що отримав повістку.

"На всі заяви сина про те, що він буде далі вчитися і мої телефонні розмови з представниками військкомату ми отримували одну відповідь: "Ми діємо в рамках чинного законодавства". Свої дії вони виправдовували, посилаючись на Указ Президента про продовження призовної кампанії до 31.07.2020" - розповів батько юнака.

Також він додав, що у військкоматі вимагають документи, які підтверджують, що юнак буде продовжувати навчання. Однак таких документів немає, оскільки хлопець закінчив коледж, а до ВУЗу вступити не встиг.

У юнака є лише запрошення на ЗНО, яке не дає відстрочки від призову.

Заклик в армію, кадр з репортажу ТСН

У Міністерстві оборони прокоментували, що згідно з домовленістю з Міністерством освіти, випускників, яким виповнилося 18 років, коли ще немає результатів ЗНО, не повинні закликати на службу. Відповідне розпорядження також видали в Кабміні.

Військові також підтвердили це, однак додали, що насправді ситуація дещо інша, оскільки призовні комісії приймають рішення "служити або навчатися" на власний розсуд, адже чіткого переліку документів, який дає відстрочку від служби, не існує.

Заклик в армію, кадр з репортажу ТСН

Проте вихід із ситуації все ж таки є. Якщо в рішенні призовної комісії є явні порушення, наприклад невиконання розпорядження Кабміну, то його можна оскаржити двома способами:

  • звернутися в обласну призовну комісію.
  • відразу звернутися до суду.

"Якщо призовна комісія якогось району вчинила протиправні дії, то перш за все повинен розбиратися голова відповідної державної адміністрації, якщо він не хоче, то голова обласної... Це рішення може бути оскаржено до обласної призовної комісії. З іншого боку, можуть туди не звертатися, а йти безпосередньо відразу в суд", - прокоментував полковник Качаненко.

Разом з тим військові зазначають, що велику роль грає людський фактор і не всі комісії поспішають виконувати розпорядження Кабміну.

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині стартував черговий призов в армію.

Як повідомляв портал "Знай.ua" в Україні прийнято рішення не призивати в армію випускників шкіл і вищих навчальних закладів у період весняного призову.

Також "Знай.uа" писав, що в українській армії брак кадрових офіцерів.