На Прикарпатті хворіє картопля. Про це розповіли на порталі Держпродспоживслужби Івано-Франківської області.

Повідомляється, що через високу температуру активувався збудник фітофторозу на плодах картоплі. Ця хвороба активізується при вологій погоді і температурі 22 — 27 градусів. Якщо зараження вже сталося, то швидкість поширення інфекції зростає разом з разом з підвищенням температури.

Наявність фітофторозу можна визначити за розпливчатими бурими плямами, що з'являються на стеблах і листках заражених рослин. Уражене хворобою листя набуває чорного кольору і в'яне, а при підвищеній волозі гниє.

Фітофтороз на листках картоплі, кадр з відео: YouTube

Також, після дощів, на нижній стороні листя може виникати білий наліт.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

На плодах зараженої картоплі з'являються чіткі вгунті плями, а в розрізі вона також стає бурою.

Для запобігання ураження посівів картоплі хворобою, в Держпродспоживслужбі рекомендують в терміновому порядку провести їх обробку фунгіцидами з обов'язковим чергуванням препаратів контактної і системної дії.

При обробці обов'язково враховувати період дії препаратів, який, при частих дощах, становить від 5 до 7 днів для контактних і від 12 до 17 днів для системних.

У службі також вказали список препаратів, які дозволені для обробки посівів: Док ПРО, ЗП, 4-6 м/сотку, Інфініто 61SC, 15 мл/5 л води/сотку, Квадріс ТОП 325, КС, 8 мл/5 л води/1 сотку, Квадріс 250SC, к. с., 6 мл/5 л води/сотку, Кольт 690, ЗП, 0,02 кг/сотку, Консенто 450SC, КС, 20 мл/5-8 л води/сотку, Купроксат, КС, 30-50 мл/сотку, Медян Екстра 350SC, к. с., 80 мл/10 л води, Ревус Топ 500SC, КС, 6 мл/5 л води/сотку, Скор 250ЕС, к. е., 5 мл/5 л/сотку, Танос 50, в. р., 15 г/10 л води/2,5 сотки, Татту, к. с., 60 мл/10 л води/2 сотки, Фитал, РК, 20 мл/5 л води/сотку, інші, а також біопрепарати Фіто Доктор (Спорофіт), п., 20-30 г/сотку, Фітолавін, РК, 2 л/га (альтернаріоз, бактеріальні хвороби, кореневі гнилі)

При сильній спеці, понад 25 градусів, обробку посівів картоплі краще проводити в ранковий або вечірній час, таким чином ефективність буде значно вище.

Посіви картоплі, кадр з відео: YouTube

Нагадаємо, що в Україні різко виростуть ціни на продукти.

Як повідомляв портал "Знай.uа" на ринках України продають молоду картоплю за копійки.

Також, "Знай.uа" писав, як виростити хороший урожай помідорів.