В Україні дедалі частіше трапляються випадки, коли громадяни несподівано стикаються з блокуванням своїх банківських рахунків без жодних попереджень. Хоча такі дії викликають обурення у багатьох клієнтів, варто розуміти, що банки мають право зупинити обслуговування рахунку, надіславши повідомлення електронною поштою.

Проте, це не завжди відбувається, а сама процедура блокування має кілька важливих нюансів. Блокування рахунків може бути пов'язане з різними факторами, серед яких найпоширенішими є порушення умов договору з банком.

Банківські рахунки, PortoFranko
Банківські рахунки, PortoFranko

Це може статися, якщо клієнт:

  • не оновлював свої дані або не підтвердив особисту інформацію;
  • не здійснював жодних операцій на рахунку протягом двох місяців;
  • надав банку неправдиві або некоректні дані;
  • використовував рахунок для власних потреб, що суперечать законодавству;
  • брав участь у сумнівних фінансових операціях, які можуть мати незаконний характер.

Великі банки, такі як ПриватБанк, можуть не розкривати конкретні причини припинення співпраці, однак клієнти можуть отримати загальну інформацію про порушення під час фінансового моніторингу.

Популярні новини зараз
Конфіскація майна ухилянтів: що буде з власністю, оформлену на дружину Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Клієнти і працівниця ПриватБанку
Клієнти і працівниця ПриватБанку

Однією з головних причин блокування рахунків є вимоги фінансового моніторингу. Якщо на рахунку клієнта з'являються великі суми (від 400 тисяч гривень і більше), банк може вимагати документального підтвердження джерела коштів.

Менші суми також підлягають перевірці, особливо якщо операції виглядають нетиповими або ризикованими.

ПриватБанк, скріншот privatbank.ua
ПриватБанк, скріншот privatbank.ua

Якщо рахунок було заблоковано, клієнт має право звернутися до банку для уточнення причини та отримання залишку коштів. Якщо рахунок закрито, але на ньому залишилися гроші, банк зобов'язаний їх повернути.

Для цього клієнту потрібно вказати інший рахунок, на який можна перевести кошти. У випадку відсутності іншого рахунку, доведеться відкрити новий у будь-якому іншому банку.

Нагадаємо, які операції по картці ПриватБанку ведуть до санкцій: можна залишитись без грошей

Раніше ми писали про те, що ставки за депозитами впали, але не панікуйте: як зберегти та примножити свої заощадження в умовах інфляції

Крім того, Знай.ua повідомляв, ЗМІ пишуть, що банківський нагляд НБУ «закрив очі» на приховування прибутків акціонерами monobank