Наступна зима в Україні обіцяє бути набагато складнішою, ніж попередня, і все через руйнівні обстріли, які пошкодили половину енергетичної інфраструктури країни.

Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон в інтерв'ю для Financial Times, передає ВВС.

Сімсон попереджає, що якщо союзники України не збільшать допомогу, на країну може чекати гуманітарна катастрофа. Ракетні удари по енергетичних об'єктах завдали серйозних збитків, через що Україна втратила потужності, рівні пікового споживання в країні з населенням понад 10 мільйонів людей, наприклад, як у Португалії.

Тепла зима, фото Kiev.informator.ua
Тепла зима, фото Kiev.informator.ua

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Вона каже, що наступна зима стане випробуванням для українців, якого не бачила Європа з часів Другої світової війни.

Росія продовжує посилювати атаки на цивільну енергетичну інфраструктуру, руйнуючи електростанції та інші важливі об'єкти. Деякі з них уже ремонтувалися, але нові атаки знову вивели їх з ладу, і тепер відновлення стає практично неможливим.

Україна вже втратила близько половини своїх зимових енергопотужностей – це близько дев'яти гігават, що змушує уряд запроваджувати віялові відключення світла. У деяких містах електрика доступна лише кілька годин на день, що суттєво ускладнює повсякденне життя.

Отключение электричества / фото: Pixabay
Отключение электричества / фото: Pixabay

Взимку ситуація може стати ще гіршою.

Люди можуть залишитися без опалення, води та каналізації, а за низьких температур деякі регіони можуть стати непридатними для життя. Особливо постраждають люди похилого віку, діти та вразливі верстви населення. У місцях, де електромережі вже працюють на межі, додатковий попит може призвести до їхнього повного відключення.

Економічний спад через енергетичну кризу також знизить доходи бюджету України, що ускладнить її здатність продовжувати боротьбу за свободу. Кадрі Сімсон попереджає про високий ризик гуманітарної катастрофи.

Але Євросоюз та міжнародна спільнота підтримують Україну: вже вдалося зібрати 500 мільйонів євро на допомогу в енергетичному секторі. ЄС надав понад 8000 генераторів та понад 3300 трансформаторів. Однак, на думку Сімсон, цього недостатньо, і допомога потрібно значно посилити.

опалення
опалення

Що пропонує Сімсон

Сімсон пропонує ремонтувати пошкоджені об'єкти там, де це можливо, та встановлювати більше децентралізованих генераторів по всій країні. Також вона закликає швидше розгортати сонячні панелі на дахах лікарень, шкіл та житлових будинків, збільшувати експорт електроенергії з інших країн Європи та посилювати захист енергетичної інфраструктури.

Вона також звернулася до урядів та компаній із проханням робити пожертви до Фонду енергетичної підтримки України. Компанії можуть допомогти навчанням працівників, встановлення обладнання, а громадяни можуть брати участь у краудфандингових кампаніях.

Нагадаємо, високі тарифи "Укрзалізниці" руйнують українські дороги: експерт попередив про катастрофу

Раніше ми писали про те, що українці страждали від відключень світла не тільки з 24 лютого: коли ще був "колапс"

Крім того, Знай.ua повідомляв, чи закінчиться війна у 2024 році? Чат GPT показав Україну майбутнього, проблеми будуть