Буркут – це село Верховинського району Івано-Франківської області. З 2008 року в селі офіційно немає жителів.

Розташоване воно за 38 кілометрів від районного центру - селища Верховина, та за 33 км від найближчої автомобільної дороги. Чим славилося село в давнину та чому його обожнювали Леся Українка та Іван Франко, розповіли у сюжеті телеканалу ICTV.

Село на місці цілющого джерела із кислою водою, яку називали «буркут», заснували 1932 року. Воно швидко перетворилося на відомий курорт, до якого їхали на лікування звідусіль.

Лікувалася в Буркуті й українська письменниця, поетеса, перекладачка та етнолог Леся Українка. Відвідати її приїжджав класик української літератури Іван Франко, який ловив у гірських струмках форель на вечерю.

Про красу навколишніх гір складали вірші, нею захоплювалися.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак з часом село почало занепадати через відсутність доріг та інтересу з боку інвесторів.

Зараз в селі оселився пан Валерій, який впевнений, що місцева вода сцілила його від недуги. Однак скаржиться, що йому дуже хочеться їсти, особливо хліба – в покинутому селі він харчується лише грибами і ягодами.

«З одного боку, шкода, а з іншого - слава Богу, що там майже немає людей, тому що де люди, там природа починає загинатися...», «Єдине, шкода Валерія, дай Бог йому здоров'я і мудрості», «Могли б купити цьому бідоласі хліба. Бог з ним, вижив людина. Допоможіть йому, будьте людьми!!!», - пишуть коментатори.

Нагадаємо, десятки дітей отруїлися на українському курорті, поліція проводить розслідування

Як повідомляв Знай.ua, понівечену 16-річну школярку знайшли в кущах біля дороги, на тілі немає живого місця: родичів змусили мовчати

Також Знай.ua писав, під Києвом копи врятували 14-річну дівчинку, кудись везли невідомі - "Мене отруїли!"