Рівно 50 років тому — 21 червня 1971 року - на Дніпропетровщині археолог Борис Мозолевський під час дослідження скіфського кургану знайшов золоту пектораль. Це чи не найвідоміша археологічна знахідка в Україні.

Пектораль виготовлена із золота 958 проби і складається з трьох ярусів, пише "Локальна історія".

"В центрі нижнього ярусу - три сцени боротьби коня з двома грифонами, які напали на нього. За ними - поєдинок дикого кабана (праворуч) і оленя (ліворуч) з леопардом і левом, а також зображення погоні собаки за зайцем... Перед зайцями, як вічні символи музичної тиші степу, сидять вже звернені один до одного коники, самець і самка. Середній пояс - буйство природи. Воно посилюється великими квітками, інкрустованими блакитною емаллю, і п'ятьма скульптурками птахів. Верхній ярус - з фокусом на середню сцену. Двоє роздягнених до пояса чоловіків шиють хутряні вбрання, розтягнувши його за рукава... Зліва і праворуч від центральної сцени стоять кобили і корови з телятами, за ними поміщені фігури двох юних скіфів, зайнятих доїнням овець. За вівцями-кози з козенятами... Завершується композиція зображенням птахів, що летять в різні боки, створюючи враження завершеності задуму і одночасно нескінченності простору", - описав знахідку Борис Мозолевський.

Як стверджував археолог, пектораль відображає уявлення скіфів про світобудову. Три сфери це - надра землі, астрально-космічна і сфера, яку населяють люди і тварини.

Борис Мозолевський тримає в руках оригінал скіфської пекторалі, фото: Володимир Жлуденко / Вікіпедія
Борис Мозолевський тримає в руках оригінал скіфської пекторалі, фото: Володимир Жлуденко / Вікіпедія

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

А ось вчена Любов Клочко вважає прикраса етнографічним - настільки реалістично на ньому показані сцени побуту скіфів.

Клочко є завідуючою відділом історії ювелірного мистецтва Музею історичних коштовностей України, філії Національного музею історії України, де зберігають пектораль. Майже 40 років вона працює в музеї і ретельно вивчила прикрасу.

Також любов Клочко була в трьох експедиціях Бориса Мозолевського в районі Чортомлика.

Незважаючи на гадану масивність пекторалі у неї не велика вага - всього 1150 грамів. Всього на прикрасі - понад 160 окремих деталей. З них 48 - це образи людей, домашніх і диких тварин, птахів і міфічних істот. Всі деталі були виготовлені окремо, а потім з'єднані.

Скіфський курган
Скіфський курган

Досі ведуться дискусії, хто ж створив пектораль. Наприклад, вчені музею вважають, що артефакт створили грецькі майстри на замовлення скіфів.

"На користь грецьких майстрів насамперед свідчить технологія виготовлення, якою скіфи не володіли. Наприклад, вони не знали про виготовлення порожнистих джгутів і золотих зволікань, лиття дрібної пластики, шарнірне з'єднання та інше",- зазначає скіфолог Юрій Полідович.

У кургані 21 червня 1971 року
У кургані 21 червня 1971 року

Пектораль не дійшла до нас недоторканною. Її використовували, внаслідок чого були втрачені деякі деталі. На лівій частині виробу є деякі пошкодження і сліди ремонту, також не збереглися інструменти в руках чоловіків з центральної сцени верхнього ярусу, потьмяніла блакитна емаль на пелюстках квітів.

Пектораль двічі була на реставрації. Перший раз - на початку 1972 року в реставраційно-художніх майстернях Ленінграду. Тоді ж виготовили кілька гальванокопій пекторалі. Вдруге - у 1991 році в реставраційному центрі Романо-німецького центрального музею міста Майнц.

Відомо, що пектораль двічі покидала Київський музей. Перший в 1975 році, другий раз 30 років тому.

На міжнародні та вітчизняні виставки возять гальванокопію пекторалі. Її ж бачать і відвідувачі Музею коштовностей. Оригінальна пам'ятка зберігається у фондосховищі.

Нагадаємо, раніше Археологи виявили скарб Стародавнього Риму: на це щоранку дивилися імператори

Як повідомляє портал «Знай.иа» Життя скіфів України було не таким, як ми думали: що відомо про давніх жителів

Також «Знай.иа " писав, що На Хортиці вперше за 30 років відкопали артефакт козаків з тисячами запорожців