Державна екологічна інспекція планує проведення рейдових перевірок, щоб перевірити, чи дотримуються мисливці правил полювання.

Про це повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

«З 22 листопада на території Рогатинського лісгоспу на Івано-Франківщині стартував сезон мисливства на пушного звіра. Держекоінспекція посилить контроль на території Прикарпаття і проводитиме рейдові перевірки за дотриманням правил полювання», - зазначив Андрій Мальований.

Андрій Мальований
Андрій Мальований

Він роз’яснив, що саме будуть перевіряти інспектори під час таких мисливських рейдів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«В першу чергу, будемо здійснювати документальний контроль, перевіряючи наявність мисливських документів та їх відповідність природоохоронному законодавству. Для законного полювання громадянин зобов’язаний надати:

– посвідчення мисливця;

– щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

– дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільну картку) з відміткою про проведення полювання у зазначений день чи добуту дичину;

– відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

– паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання.

У разі відсутності якогось з цих документів інспектор ДЕІ готує адмінпротокол на порушника та стягує штраф. Санкції застосовуються також до громадян, які використовують заборонені знаряддя лову, полюють на непризначених для цього територіях та в заборонений час», - деталізував Андрій Мальований.

Наразі штрафи за порушення правил полювання занизькі, для того щоб застерегти громадян від незаконного мисливства, тому їх вкрай необхідно переглядати.

«На жаль, рівень штрафів за порушення залишається вкрай низьким, щоб стимулювати громадян дотримуватись законодавства під час сезону полювання. Згідно з статтею 85 адмінкодексу порушників чекають санкції від 6 до 60 неоподатковуваних мінімумів (від 102 до 1021 гривень). Натомість необхідно переглянути і встановити нові, адекватні штрафи, адже лише високі санкції зроблять незаконне мисливство ризикованим для громадян. Сподіваюсь, що парламент і уряд не залишать цю проблему поза увагою», - додав Андрій Мальований.