1 вересня у неділю мешканці Івано-Франківську зняли на відео небезпечне явище, що було зафіксоване на вулиці Хриплинській.Небезпечне явище зняли на камеру телефону.

Цим явищем було не що інакше як смерч. "Він виник не зрозуміло звідки. Я взагалі вперше в житті таке бачив. Думав це не насправді", - говорить очевидець побаченого.
Смерч дуже рідкісне для України природнє явище, але, тим не менше. Такі рідкісні природні явища неодноразово виникали у різних населених пунктах.
Нагадаємо, що смерч - атмосферне явище, що є стрімким вихором з розмірами по горизонталі до 50 км і по вертикалі до 10 км, із швидкістю вітру понад 33 м/с, який витягується від купчасто-дощової хмари до поверхні води або землі. Смерчі можуть бути різної форми — колона, конус, келих, бочка, бичеподібна мотузка, пісочний годинник, роги «диявола» тощо, але найчастіше вони мають форму обертового хобота, труби чи лійки, що звисає з материнської хмари.
Виникнення смерчів пов'язане з локальною неоднорідністю атмосфери, зіткненні неоднорідних за вологістю та температурою повітряних мас, теплих (внизу) і холодних (угорі) шарів повітря та сильному боковому вітрі під час грозової погоди.